Παρά το γεγονός ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα περιβάλλον με ισχυρή θρησκευτική πίστη, τα παιδιά τους θα είναι πιο αλτρουιστικά, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ζαν Ντεσετί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, συσχέτισαν την επίδραση της θρησκείας με την έκφραση αλτρουισμού, κάνοντας πειράματα με 1.170 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών από έξι χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ιορδανία, Τουρκία, Νότια Αφρική και Κίνα).
Από τις 1.170 αυτές οικογένειες, οι 510 ασπάζονταν τον Ισλαμισμό, 280 τον Χριστιανισμό, 29 τον Ιουδαϊσμό, 18 τον Βουδισμό και 5 τον Ινδουισμό και άλλες 2 οικογένειες δήλωσαν «άλλη θρησκεία». Οι υπόλοιπες 326 οικογένειες δήλωσαν είτε αγνωστικιστές, είτε άθεοι.
Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν ένα παιγνίδι, γνωστό κι ως «το παιχνίδι του δικτάτορα», που χρησιμοποιείται σε έρευνες ψυχολογίας για να μετρήσει το επίπεδο αλτρουισμού του καθενός από εμάς.
Στο παιχνίδι αυτό, τα 1.170 παιδιά έπρεπε αρχικά να διαλέξουν τα δέκα αγαπημένα τους αυτοκόλλητα από ένα σύνολο 30 ωραίων αυτοκόλλητων και κατόπιν να αποφασίσουν πόσα από αυτά θα δέχονταν να τα μοιραστούν με τα άλλα παιδιά.
Όπως έδειξε η έρευνα, τα πιο αλτρουιστικά παιδιά ήταν αυτά που προέρχονταν από οικογένειες που δήλωναν άθεες ή μη θρησκευόμενες: κατά μέσο όρο τα παιδιά από άθεες οικογένειες άφησαν για τους άλλους 4.1 αυτοκόλλητα, έναντι 3.3 που άφησαν τα παιδιά από χριστιανικές και 3.2 αυτοκόλλητων που άφησαν τα παιδιά από μουσουλμανικές οικογένειες.
«Μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι δεν είναι πιθανότερο να κάνουν καλές πράξεις από ό,τι οι μη θρησεκυόμενοι. Η νέα μελέτη μας πάει παραπέρα, δείχνοντας ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι λιγότερο γενναιόδωροι και όχι μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά επίσης», δήλωσε ο Ντεσετί.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνά τους σε περισσότερες χώρες. Περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού (5,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία.