Οι καλά σχεδιασμένες πολιτικές κοινωνικής προστασίας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις ανάγκες των παιδιών, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον αγώνα για την εξάλειψη της παιδικής εργασία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Guy Ryder, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες παγκόσμιες εκτιμήσεις της ILO, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε στα 168 εκατομμύρια από τα 215 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονταν μεταξύ 2008 και 2012. Για να μειωθούν όμως κι άλλο τα ποσοστά η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τη «ρίζα» και πιο αποτελεσματικά.
«Δεν αποτελεί μυστικό το τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο κ. Ryder. «Η κοινωνική προστασία, η καθολική, υποχρεωτική και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά σε συνδυασμό με τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ενήλικες, την αποτελεσματική νομοθεσία και φυσικά τον κοινωνικό διάλογο, θα εξαλείψουν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα πάντως με έρευνα της Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού ενώ περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε βιοτεχνίες, εργοστάσια, μαγαζιά, σε αγροτικές περιοχές, ενώ κάθε χρόνο περίπου 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά της μόρφωσης.
Παγκοσμίως σχεδόν ένα στα έξι παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών θεωρούνται πως εμπλέκονται σε μορφές παιδικής εργασίας.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και Άρσις κρούουν κι εκείνες από την πλευρά του τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι καθένας από εμάς μπορεί:
• Σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ανήλικου, ενημερώνει τις υπηρεσίες / αρχές / οργανώσεις που εργάζονται με παιδιά που δουλεύουν στο πεδίο
• Απευθύνεται για να ζητήσει χρήσιμες πληροφορίες από τις έμπειρες ομάδες κοινωνικών επιστημόνων: ομάδα του Κινητού Σχολείου (Mobile School) και ομάδα streetwork όπου παρεμβαίνουν στο σημείο που εντοπίζεται ένα παιδί.
• Εάν θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, νερό, καπέλα, γάντια, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά, όχι να δώσει χρήματα.
Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.