Καλές διακοπές με οδηγίες για τα πανηγύρια!

Όλοι, μικροί και μεγάλοι, μέσα στις διακοπές μας θα βρεθούμε και σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι , πολλοί μάλιστα ίσως και να εργαστούν ως σερβιτόροι, ψήστες κτλ.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουν οι γονείς στα παιδιά σε αυτά τα πανηγύρια λόγω πολυκοσμίας και χαλαρής διάθεσης λόγω διακοπών. Ας γνωρίζουμε λοιπόν κάποιες λεπτομέρειες για την διοργάνωση ενός πανηγυριού.

 

του Αργύρη Καβουρίνου Οικονομολόγου-Λογιστή

email : kavtax@gmail.com, www.kavourinos.gr

Αυτή την εποχή σε κάθε χωριό γίνεται και ένα παραδοσιακό πανηγύρι με φαγητό και μουσική. Η διοργάνωση ενός τέτοιου πανηγυριού απαιτεί τη συμμετοχή πολλών επαγγελματιών αλλά και πολλών ιδιωτών.

Επιγραμματικά αναφέρω τις επαγγελματικές και μη, κατηγορίες με την μεγαλύτερη συμμετοχή, σε τέτοιες εκδηλώσεις : Ταβέρνα, Εστιατόριο, Ψητοπωλείο, Κυλικείο, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, Κάβα ποτών , Κρεοπωλείο , Σούπερ Μάρκετ, φούρνος, Καλλιτέχνες, Μουσικοί, γραφεία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων , γραφεία ενοικίασης ηχοσυστημάτων, γραφεία ενοικίασης τραπεζο-καθισμάτων, πώληση πάγου, σερβιτόροι , λουλουδούδες , προσωπικό κουζίνας , κόφτες κρεάτων, ψήστες κτλ.

Ο Διοργανωτής του κάθε Πανηγυριού , είτε είναι φυσικό πρόσωπο , είτε νομικό (εταιρεία), είτε Σύλλογος –Σωματείο, θα πρέπει να γνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στην Επιθεώρηση Εργασία (ΣΕΠΕ), στην Αστυνομία κτλ . Πολλά από αυτά τα παραδοσιακά πανηγύρια των χωριών της επαρχίας γίνονται κάθε χρόνο πόλος έλξης , πολλών επισκεπτών και κατά συνέπεια γίνεται και μεγάλος τζίρος χρημάτων.

Οι διοργανωτές θα πρέπει να ενημερώνονται από τους λογιστές-φοροτεχνικούς τους και αν δεν έχουν καλά θα κάνουν άμεσα να συνεργαστούν με κάποιον, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν πριν την εκδήλωση , κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας αυτής. Τις περισσότερες παραβάσεις, από αυτές που καταλογίζονται συνήθως, θα μπορούσαν να τις έχουν αποφύγει οι διοργανωτές αλλά και οι μουσικοί , αν είχαν ακολουθήσει απλές συμβουλές ενός επαγγελματία φοροτεχνικού. Το άμεσο κέρδος , η παραπληροφόρηση και η νοοτροπία να «κρύψουν» κέρδη από την εφορία , τους οδηγούν στο να πληρώνουν διπλούς και τριπλού τους φόρους τους, με πρόστιμα και παραβάσεις.

Παρακάτω θα αναφέρω κάποιες βασικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνει ο Διοργανωτής ενός παραδοσιακού πανηγυριού:

1. Αν ο χώρος που θα γίνει το πανηγύρι δεν είναι δικός του , θα πρέπει να έχει μισθωτήριο ενοικίασης ή δωρεάν παραχωρητήριο από τον ιδιοκτήτη.

2. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί (καρέκλες, τραπέζια, ποτήρια , μικροφωνική κτλ), αν δεν είναι δικός του θα πρέπει να έχει μισθωτήριο ενοικίασης ή δωρεάν παραχωρητήριο και δελτία αποστολής για την μεταφορά τους στο χώρο της εκδήλωσης.

3. Για τα εμπορεύματα που θα διαθέσει ( μπύρες, αναψυκτικά, κρέατα, λουλούδια κτλ) θα πρέπει να έχει τιμολόγια αγοράς ή δελτία αποστολής με τις ανάλογες ποσότητες .

4. Για να πουλήσει τα εμπορεύματα θα πρέπει να διαθέτει θεωρημένη ταμειακή μηχανή , ή να έχει πάρει απαλλαγή ΦΠΑ από την τοπική εφορία , σε περίπτωση συλλόγων και σωματείων.

5. Το προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί (σερβιτόροι, ψήστες, λουλουδούδες κτλ) θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ. Προσοχή η αναγγελία πρόσληψης γίνεται πριν ξεκινήσει η εργασία και άρα πριν ξεκινήσει το πανηγύρι. Σε περίπτωση συγγενών α΄ βαθμού και συζύγων, με τον διοργανωτή , ο «έλεγχος» είναι πάντα πιο «ελαστικός» και δεν ζητάει ασφάλιση ΙΚΑ .

6. Οι μουσικοί και όλοι που συμμετέχουν στην ορχήστρα θα πρέπει, αν είναι επαγγελματίες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών , να έχουν συμφωνητικά με τον διοργανωτή και να έχουν εκδώσει τα τιμολόγια τους και τα δελτία αποστολής για την μικροφωνική τους , αν δεν είναι επαγγελματίες αλλά ιδιώτες θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί στο ΙΚΑ από τον διοργανωτή , όπως και το υπόλοιπο προσωπικό . Εδώ το πρόβλημα το έχουμε όταν ένας μουσικός π.χ. ο τραγουδιστής είναι ιδιώτης συνταξιούχος και δεν μπορεί να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ . Σε αυτή την περίπτωση όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς, δεν εξασφαλίζουν την μη επιβολή προστίμου από τον επιτόπιο έλεγχο. Τέτοιες λύσεις είναι η απόδειξη δαπάνης με παρακράτηση φόρου 20% και με ταυτόχρονη ύπαρξη συμφωνητικού, η υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής για δωρεάν υπηρεσίες κτλ. Στην λύση με το Εργόσημο ,δεν μπορούν να υπαχθούν ακόμη οι μουσικοί (ίσως θα ήταν η ιδανική , αν επιτραπεί στο μέλλον ). Αυτό που εγώ προτείνω είναι οι συνταξιούχοι να «κάτσουν» στα τραπέζια και να αφήσουν τους νεότερους να εργαστούν και να τους διασκεδάσουν .

7. Ο διοργανωτής θα πρέπει να έχει ενημερώσει την Αστυνομική Αρχή της περιοχής για την πραγματοποίηση του πανηγυριού και για καλύψει και την ηχορύπανση με τα ντεσιμπέλ (αν και δεν καλύπτεται πλήρως).

8. Να έχει άδεια από την ΑΕΠΙ για τα πνευματικά δικαιώματα.

9. Να έχει αναρτημένο τιμοκατάλογο με τα εμπορεύματα που θα διαθέτει 

10. Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκου, μετά τις 10:00 μμ και κατά συνέπεια δεν μπορούν οι ανήλικοι να εργαστούν σε τέτοια πανηγύρια . Αν απασχοληθούν πριν τις 10:00μμ θα πρέπει να έχουν το ειδικό βιβλίο εργασίας (όπως έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου).

Exit mobile version