bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

«Η κόρη μου αδιαθέτησε στα 9 της»: Όλο και συχνότερη η πρώιμη ήβη – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όσοι έχουν παιδιά θα πρέπει να τους είναι οικείες οι συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με τις ορμόνες.

Ειδικά, οι μαμάδες που έχουν περάσει από αντίστοιχο στάδιο. Πρησμένο στήθος, αλλαγές στη διάθεση σηματοδοτούσαν την έναρξη της περιόδου περίπου στο γυμνάσιο. Ωστόσο, τα ηλικιακά στάνταρ σιγά σιγά αλλάζουν και πολλά κορίτσια «υποδέχονται» την περίοδό τους στο δημοτικό σχολείο. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στo JAMA Network Open κατέδειξε, ότι τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια, μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία σε σχέση  με το παρελθόν. Εξετάζοντας πάνω από 71.000 γυναίκες γεννημένες από το 1950 έως το 2005, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι υπάρχει μία τάση η περίοδος να έρχεται πριν την ηλικία των 11 ετών. Το ακόμη σημαντικότερο στοιχείο είναι, ότι έχουν διπλασιαστεί τα κορίτσια που έχουν περίοδο πριν από τα 9 τους χρόνια

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει πρώιμη ήβη

Η εφηβεία είναι η ηλικιακή εκείνη περίοδος της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Τα σώματά τους αλλάζουν σημαντικά, όταν ακόμη η συναισθηματική τους ωριμότητα δεν συμβαδίζει με αυτό. Η πρώιμη ήβη είναι μία πρόκληση, αλλά και ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών. Οι εναλλαγές στη διάθεση, τα ξεσπάσματα και η υπερευαισθησία είναι κοινά συμπτώματα στα παιδιά και όλα καθορίζονται από τις ορμονικές αλλαγές που τους συμβαίνουν.

Τα σωματικά σημάδια είναι γνωστά λίγο πολύ:

  • Απότομο ύψος
  • Τριχοφυΐα στις μασχάλες και στην ηβική περιοχή
  • Αυξάνεται το στήθος στα κορίτσια
  • Αλλαγές στη φωνή όσον αφορά τα αγόρια

Παράλληλα, θα παρατηρήσετε και συναισθηματικές μεταβολες, όπως την τάση απομόνωσης, να μην θέλει να αλλάξει ρούχα μπροστά σας ή να αποφεύγει αγκαλιές και τρυφερότητα μπροστά σε άλλους.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς στη διαχείριση της πρώιμης ήβης

Αυτή η χρονική περίοδος, ομολογουμένως, είναι από τις πιο δύσκολες για τα παιδιά και οι γονείς οφείλουν να είναι υποστηρικτικοί. Τι μπορείτε να κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση;

Υγιείς συζητήσεις

Μιλήστε με το παιδί σας για τις αλλαγές αυτές στο σώμα και τα συναισθήματα με έναν ήρεμο και εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να νιώσει άνετα. Επιτρέψτε του να γνωρίζει, ότι είναι σε θέση να σας εκφράζει κάθε του απορία, χωρίς να νιώθει ότι θα κριθεί.

Προτείνετε χρήσιμες τεχνικές

Μπορεί το παιδί σας να χρειάζεται κάτι παραπάνω από μία κουβέντα. Εσείς, ως γονείς, μπορείτε να του διδάξετε τεχνικές διαχείρισης, όπως αναπνοές, έτσι ώστε να κατευνάσει την όποια συναισθηματική αναστάτωση.

Αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς 

Εάν νιώθετε άβολα να κάνετε τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά σας, δεν είναι κακό να ζητήσετε μία έξωθεν συμβουλή, Είναι ειλικρινές και σε αντίθετη περίπτωση, αν νιώθετε άβολα, μπορεί η συζήτηση να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να πετύχετε το αντίθετο.

Μην φοβηθείτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Δώστε χώρο στο παιδί σας

Ενώ θέλετε να είστε εκεί για τα παιδιά σας, θέλετε επίσης να βρείτε ισορροπία. Αυτό σημαίνει να τους δίνετε τον χώρο τους, όταν τον χρειάζονται.

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print