Όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι χαρούμενα.
Και για αυτό θα έκαναν τα πάντα. Ωστόσο, η ψυχολόγος και σύμβουλος γονέων, Λένα Ταβραντζή, εξηγεί πως αυτό κρύβει και κάποιες παγίδες.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι τα παιδιά δεν γίνονται συναισθηματικά υγιή, όταν τα κρατάμε συνεχώς χαρούμενα.
Περισσότερο αυτό το καταφέρνουμε βοηθώντας τα να διαχειρίζονται τη ζωή με αυτοπεποίθηση και ψυχική ανθεκτικότητα, και μαθαίνοντας τα να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την χρησιμότητα και την ομορφιά όλων των συναισθημάτων.
Ειδικότερα, η ψυχολόγος σε ανάρτησή της αναφέρει:
Αν πιστεύετε πως ο ρόλος σας είναι να εξασφαλίσετε, ώστε το παιδί σας να είναι πάντα χαρούμενο, τότε κάθε φορά που ΔΕΝ θα είναι, θα αισθάνεστε, ότι αποτυγχάνετε.
Δεύτερον, θα σπεύδετε αυτόματα να διορθώσετε την κατάσταση, όταν θα βλέπετε το παιδί σας αναστατωμένο ή στεναχωρημένο. Έτσι, θα το αποθαρρύνετε από το να βιώνει φυσιολογικά όλη την γκάμα των συναισθημάτων, ώστε να μάθει να τα αντέχει και να τα αποδέχεται ως μέρος της ζωής.
Πολλές φορές τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες που βιώνουν μεγάλο άγχος και πόνο, πιστεύοντας, ότι επιτυχία στη ζωή είναι να είσαι ευτυχισμένος.
Αν δεν καταφέρουν να είναι συνέχεια χαρούμενοι, θεωρούν πως πάει κάτι λάθος με τον εαυτό τους.
Και μία συμβουλή
Απελευθερώστε, λοιπόν, τον εαυτό σας ως γονιός από την πίεση να έχετε το παιδί σας συνεχώς χαρούμενο. Αντ’ αυτού στοχεύστε στο να μεγαλώσετε ένα «αυθεντικό» παιδί.
Ένα παιδί που θα αποδέχεται και θα αναγνωρίζει, θα καταλαβαίνει, πως όλα τα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής μας. Και πως είστε εσείς εκεί δίπλα του στήριγμα.