bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Η συγγραφέας Αθηνά Συρμάνογλου στο Baby.gr: «Διαβάζοντας ένα βίβλίο στο παιδί αναπτύσσεται η φαντασία του»

Τα «Παραμύθια για την πραγματικότητα» είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει τρεις πραγματικές ιστορίες, βασισμένες σε υπαρκτά πρόσωπα. Όλες πραγματεύονται θέματα όπως οι αναπηρίες και ο θάνατος. Σκοπός του βιβλίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα ζητήματα τέτοιας φύσεως, είτε γιατί τα αντιμετωπίζουν τα ίδια, είτε γιατί μπορεί να συναντήσουν ανθρώπους που χαρακτηρίζουν εκείνους.

Τρεις ιστορίες που διδάσκουν τη δύναμη της ψυχής, ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουμε τον συνήθη τρόπο, αυτόν που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, γιατί είμαστε διαφορετικοί.

Η συγγραφέας του συγκινητικού αυτού παραμυθιού, Αθηνά Συρμάνογλου, άνοιξε την καρδιά της στο baby.gr και μίλησε για την έμπνευσή της πίσω από τις ιστορίες, την αξία της ανάγνωσης για τα παιδιά ενώ έστειλε και ένα όμορφο μήνυμα.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να εμπνευστείτε τη δημιουργία αυτού του βιβλίου;

Το κίνητρο μου ήταν οι ίδιοι οι ήρωες οι οποίοι είναι υπαρκτά πρόσωπα στη ζωή μου, όπως και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Είδα πόση δύναμη ψυχής έχουν αυτά τα παιδιά και με πόσο θάρρος και πολλές φορές χιούμορ διαχειρίζονται αυτά τα θέματα και αυτό ήταν επίσης και το μήνυμα που ήθελα να περάσω μέσα από αυτές τις ιστορίες, ότι η ζωή συνεχίζεται απλά θα χρειαστεί να μάθουμε να κάνουμε κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην παρουσίαση των ιστοριών αυτών για ένα παιδικό κοινό, δεδομένου, ότι πρόκειται για αληθινά πρόσωπα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν στο πως θα αντιδράσουν τα παιδιά στην ανάγνωση αυτών των ιστοριών τις οποίες θέλω να σας πω ότι δεν έκρυψα και τις πραγματικές δυσκολίες αυτών των ζητημάτων αλλά ούτε και τις ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ένα παιδί αντιμετωπίζοντας κάτι τέτοιο, άλλωστε τα παιδιά δεν φιλτράρουν αυτά που ρωτάνε.

Πόσο ευαισθητοποιημένα είναι τα παιδιά σήμερα για το θέμα των αναπηριών;

Πιστεύω οτι έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο συγκριτικά πάντα με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον οι γονείς και οι δάσκαλοι μιλάνε για τις αναπηρίες και το θάνατο στα παιδιά, επίσης γίνονται και αρκετές δράσεις μέσω συλλόγων που βοηθάνε σε αυτά τα ζητήματα. Ιδανικά θα ήθελα μέσα στα επόμενα χρόνια το κράτος να βοηθάει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους αυτούς αλλά και τις οικογένειές τους και σε πρακτικά ζητήματα όσον αφορά τη μετακίνηση τους, τη βοήθεια στο σπίτι αλλά και μια μεγαλύτερη βοήθεια στις μονογονεϊκές οικογένειες που φροντίζουν παιδί ή παιδιά.

Από ποια ηλικία  θεωρείτε ότι πρέπει να ξεκινά η ανάγνωση ενός βιβλίου στα παιδιά; 

Από 4 με 5 χρονών νομίζω είναι μια καλή ηλικία στο να ξεκινήσουν οι γονείς να διαβάζουν κάποιο παραμύθι σε ένα παιδί, έτσι αναπτύσσεται και η φαντασία του στο να δημιουργεί εικόνες με το μυαλό του, αλλά και μέσω των εικονογραφήσεων και σταδιακά να διαβάζει και μόνο του.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο και το οποίο θεωρείτε ότι οπωσδήποτε πρέπει να διαβάσει κάθε παιδί;

Θα πω το κλασικό της εποχής μου τον «Μικρό Πρίγκιπα», το οποίο περνάει υπέροχα μηνύματα για τη ζωή, τη φιλία την απώλεια, όμως θα σας πω για ένα παραμύθι που διάβασα στα τωρινά μου χρόνια και πιστεύω πως κάθε παιδί θα ήταν καλό να διαβάσει και είναι το «Ξενοδοχείο των συναισθημάτων» της Lydia Brankovic το οποίο περιγράφει όλα τα συναισθήματα που έχουμε μέσα μας άλλοτε καλά, άλλοτε άσχημα άλλοτε θλιβερά και άλλοτε όμορφα και πως πρέπει να τα αποδεχόμαστε, γιατί τα συναισθήματα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Έχετε κάποιο νέο βιβλίο στα σκαριά;

Η αλήθεια είναι, ότι έχω ξεκινήσει να γράφω το επόμενο βιβλίο μου, αλλά αυτή τη φορά θα είναι για ενήλικες. Βέβαια επειδή αγαπώ πολύ τα παιδιά, δεν αποκλείω να γράψω παράλληλα και ένα παιδικό.

Και μία ευχή για τα παιδιά…

Εύχομαι ολόψυχα κάθε παιδί να ζει τη παιδικότητά του με ηρεμία και όμορφες αναμνήσεις. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές από πολλές απόψεις και θα πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά και να τα ακούμε γιατί αυτά είναι το μέλλον μας, οπότε θα πρέπει να δίνουμε φτερά στα όνειρά τους και πολλή αγάπη. Και ας μη ξεχνάμε ότι και εμείς ήμασταν κάποτε παιδιά, ίσως αυτό μας κάνει πιο υπεύθυνους απέναντί τους. Τα παιδιά είναι πολύ σοφότερα από εμάς σε κάποιες περιπτώσεις, ας δίνουμε λοιπόν περισσότερη σημασία σε αυτά που μας λένε.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print