Από παλιά οι δάσκαλοι/δασκάλες μάς έβαζαν άριστα με ερωτηματικό ή βαθμό με ερωτηματικό. Τι σημαίνει όμως, αυτό το ερωτηματικό.
Η δασκάλα και μητέρα Χριστίνα Μπέσιου με μία ανάρτσή της προσπαθεί να δώσει εξήγηση σε αυτήν την πρακτική, που για να το θίγει μάλλον συνεχίζεται και σήμερα.
Ειδικότερα, αναφέρει: «Αυτό το ερωτηματικό συχνά το χρησιμοποιούμε γιατί θέλουμε να μειώσουμε λιγάκι την ένταση της σημασίας της λέξης που προηγείται αυτού. Αλλά γιατί αυτό;
Γράφουμε άριστα αλλά βάζοντας και το ερωτηματικό δίπλα του μοιάζει σαν να μην το εννοούμε. Το έχουμε σκεφτεί;
Το ερωτηματικό είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν 2-3 λαθάκια που, αν δεν υπήρχαν, θα άγγιζε το γραπτό το τέλειο άριστα και τώρα έχουμε ένα μέτριο άριστα; Και γιατί να μην είναι το “Μπράβο, πολύ καλά τα πήγες” αλλά μια λέξη με ένα ερωτηματικό που δε ρωτάει κάτι και στέλνει ίσως ένα υποσυνείδητο μήνυμα με κάπως αρνητικό εν τέλει φορτίο; Είναι αυτές οι ρητορικές ερωτήσεις που μέσω αυτών έμμεσα διατυπώνεται ένας ισχυρισμός, ένα μήνυμα.
Γιατί να μη γράφουμε αυτό που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στην προσπάθεια του μαθητή, χωρίς υπόνοιες, δεύτερες σκέψεις, ασταθείς και ασαφείς στο μήνυμά τους επιβραβεύσεις;
Λεπτομέρεια θα μου πείτε, αλλά αν μπορεί να το συναντήσει ένας μαθητής μέσα στη χρονιά αρκετές φορές στα γραπτά του, ίσως για εκείνο να μην είναι τόση λεπτομέρεια. Είναι μια επίσημη ανατροφοδότηση της προσπάθειάς του…
Μπορεί να είναι και θέμα εξοικονόμησης χρόνου με τόσα που κάνουμε οι δάσκαλοι. Το ξέρω καλά. Κι εδώ στριμώχνω αυτό το αλλά που πολλές φορές το λέω και μοιάζω να κουνάω το δάχτυλο αλλά δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου, πιστέψτε με…κάπως με μπερδεύει ως προς το μήνυμα και το ύφος που φτάνει στα παιδιά. Ίσως να το έχω καταλάβει και λάθος. Παίζει κι αυτό…
Η χρήση του ερωτηματικού είναι είτε για να τεθεί ερώτηση είτε για να μειωθεί η ένταση της σημασίας. Άλλοτε χρησιμοποιείται και ειρωνικά (γενικά), κουβαλάει άλλη χροιά και διάθεση…
Είναι σημαντικό να μην χαϊδεύουμε τα αυτιά των παιδιών, να μην επιλέγουμε τη φλυαρία αλλά και να μην είμαστε φειδωλοί. Κάπου εκεί ανάμεσα μπορούμε να βρούμε την ισορροπία που έχει τη βάση της στη γνώση μας πως τα γραπτά μας μηνύματα απευθύνονται σε παιδιά.
Κάτι τελευταίο… Έστω ότι ρωτούσαμε τους μαθητές μας, αν τους αρέσει ο τρόπος που κάνουμε το μάθημα, να τους ζητούσαμε δηλαδή ανατροφοδότηση. Αν η απάντησή τους είχε τελεία ή κόμμα δε θα το σκεφτόμαστε διαφορετικά; Πώς θα το εισπράτταμε εμείς;»
Τι σκέφτεται το παιδί;
Με τη χρήση του ερωτηματικού δίπλα από το «Μπράβο» ή το «Άριστα» της δασκάλας/δασκάλου το παιδί διερωτάται δικαίως τι μπορεί να σημαίνει. Όπως σημειώνει στην ίδια ανάρτηση η κ.Μπέσιου, βλέποντας το ερωτηματικό το παιδί θα σκεφτεί: «Τι μάθαμε πριν κάτι μήνες; ο θαυμαστικό το χρησιμοποιούμε, όταν κάτι μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, αλλά και σε διαταγές για να δείξουμε ότι κάτι είναι πολύ σημαντικό. Το ερωτηματικό το χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να ρωτήσουμε, αλλά και σε ερωτήσεις που δεν έχουν απάντηση, κάπως τις λέει η μαμά, αλλά τις κάνουμε, όταν κάτι λέμε αλλά κάτι άλλο εννοούμε. Οπότε το Άριστα με ερωτηματικό δεν είναι το ίδιο με το Άριστα με θαυμαστικό. Αφού δεν ρωτάει εμένα, κάτι άλλο σημαίνει.
Άριστα; Μήπως δεν αξίζω το τέλειο άριστα, αλλά εκείνο με το ερωτηματικό; Μήπως αυτά τα δύο λάθη μου κόστισαν το Άριστα που το βλέπω μπροστά μου, υπάρχει εδώ, ορίστε, αλλά τελικά δεν μου ανήκει με όλη του τη σημασία; Κάτι θα ξέρει η κυρία και το βάζει. Μπορεί να με μπερδεύει λίγο, αλλά έτσι θα πρέπει… Σωστά! ή Σωστά;»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.