Η αλήθεια είναι ότι τα νηπιάκια μπορούν να κάνουν απρόβλεπτα πράγματα.
Από το να αρχίσουν να τισρίζουν, να χτυπούν και να δαγκώνουν, μέχρι άλλες πολύ πιο αλλόκοτες συμπεριοφρορές, όπς για παράδειγμα… να βάζουν μπιζέλια στα αυτιά τους, με τους γονείς να είναι «στα κάγελα».
Τι συμβαίνει, όμως, στο μικροσκοπικό τους κεφαλάκι και αντιδρούν έτσι; Μήπως τελικά δεν είναι άτακτα και ανυπάκουα, αλλά οι λόγοι αυτών των συμπεριφορών έχουν κάποια εξήγηση;
Για να δούμε ποιες είναι οι 11 πιο τρελές συμπεριφορές τους και πώς αυτές εξηγούνται.
Βγάζει τα ρούχα του παντού και κάθε φορά
Τα μωρά λατρεύουν να είναι γυμνά. Το πόσο γρήγορα μπορούν να βγάλουν τα ρούχα τους και να αφήσουν πίσω έναν σιδηρόδρομο από παντελονάκια, μπλουζάκια, κάλτσες, είναι πραγματικά… υποδειγματικό. Λες και κάποιος τους λέει: αν βγάλεις πολύ γρήγορα τα ρούχα σου, θα σου πάρω παγωτό. Τα μικρά παιδιά ωστόσο, αγαπούν αυτήν την γύμνια για διάφορους λόγους. Πρώτον, η κατανόηση μιας περίπλοκης έννοιας ,όπως η σεμνότητα είναι κάτι το εξωπραγματικό για τα παιδιά σε αυτό το ηλικιακό στάδιο. Επιπλέον, τα νήπια εξακολουθούν να μαθαίνουν για τη διαφορά μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής συμπεριφοράς («Αν μπορώ να βγάλω τα ρούχα μου την ώρα του μπάνιου, γιατί να μην το κάνω και στη μέση του ταχυδρομείου;»).
Όντας ικανά να γδύνονται μόνα τους μπορεί να είναι μία πηγή υπερηφάνειας και ίσως το κάνουν για να αποκτήσουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Μέχρι να καταλάβουν, γιατί τα ρούχα δεν είναι πάντα απαραίτητα, θέστε όρια: πείτε τους, ότι είναι ΟΚ να είναι γυμνά στο σπίτι, αλλά πρέπει να φορούν τα ρούχα τους (και να τα κρατούν), όταν πηγαίνετε βόλτες ή έχουν παρέα.
Χτυπούν επανειλημμένα το κεφαλάκι τους
Μέχρι να μάθουν να μιλούν και να σας εκφράσουν το πότε είναι κουρασμένα ή αγχωμένα, τα μωρά βασίζονται σε μη λεκτικούς τρόπους για να ηρεμήσουν τον εαυτό τους και το χτύπημα του κεφαλιού είναι ένας από αυτούς.
Μπορεί να ακούγεται φρικαλέο ή επικίνδυνο, είναι πολύ συχνή και ακίνδυνη συνήθεια. Το παιδί δεν προσπαθεί να αυτοτραυματιστεί. Στην πραγματικότητα μπορεί να ηρεμεί από τον ρυθμό που δημιουργείται χτυπώντας το κεφάλι του. Πιθανότατα, θα εγκαταλείψει αυτή τη συνήθεια μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μέχρι τότε, προσπαθήστε να το αγνοείται, ενώ μπορείτε να το βοηθήσετε με λίγη χαλαρωτική μουσική πριν από τον ύπνο. Μην τα πιέζετε να σταματήσουν, γιατί μετά μπορεί να το κάνουν απλά για να τραβήξουν την προσοχή σας.
Ωστόσο, εάν το παιδί σας κοπεί ή μελανιάσει μόνο του ή αν φαίνεται να χρησιμοποιεί το χτύπημα του κεφαλιού ως τρόπο να το δει ο κόσμος, κλείστε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό του.
Κρατά την αναπνοή του μέχρι να αποκτήσει αυτό που θέλει
Το κράτημα της αναπνοής είναι κατά βάση η ανατροπή για ένα κλασικό tantrum. Το κάνουν, όταν είναι αναστατωμένα -ειδικά αν έχουν και έντονο ταμπεραμπέντο. Ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσετε σε αυτήν την συμπεριφορά, πάντως. δεν είναι είναι να ενδώσετε στις απαιτήσεις τους.
Αν είναι τρομακτικό να βλέπετε το παιδί σας να γίνεται μπλε κρατώντας την αναπνοή του, σιγουρευτείτε, ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, θα αρχίσει αυτόματα να αναπνέει ξανά. Αν, όμως, λιποθυμήσει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Πίνει το νερό της μπανιέρας
Προσφέρετε στο παιδί σας νερό όλη την ημέρα, ακόμη κι όταν δεν διψά. Συνεπώς, γιατί το νερό ξαφνικά να μην είναι πόσιμο μέσα στη μπανιέρα;
Σκεφτείτε το ως εξής: Για το μικρό παιδί σου, το μπάνιο είναι σαν έναμεγάλο πάρτι τσαγιού. Αν και είναι απίθανο το παιδί σας να αρρωστήσει από το νερό του μπάνιου, πείτε του να σταματήσει και να αφαιρέσει παιχνίδια μπάνιου , πετσέτες και οτιδήποτε άλλο βάζουν στο στόμα τους. Αν συνεχίσουν να έχουν έτοιμο το δάκρυ να τρέξει, αποσπάστε τους την προσοχή ή στραγγίστε την μπανιέρα και σταματήστε.
Βάζει κάθε μικρό πράγμα στη μύτη ή στο αυτί
Το μικρό παιδί σας δεν είναι απλώς περίεργο για τον κόσμο γύρω του – το σώμα του είναι επίσης συναρπαστικό νέο έδαφος. Το να εισάγουν χάντρες, μπιζέλια, πέτρες και ό,τι άλλο αντικείμενο σε μέγεθος στομίου μπορούν να βρεθούν στα ρουθούνια ή τα αυτιά τους, είναι μέρος της εξερεύνησής τους.
Εάν είστε ήδη πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή πιθανών κινδύνων πνιγμού, πιθανότατα κάνετε καλή δουλειά κρατώντας το παιδί σας μακριά από πολλά επικίνδυνα μικροπράγματα.
Παίζει με το κουτί, αντί για το παιχνίδι του
Του έχετε πάρει το πιο τέλειο δώρο, αλλά… αντί να παίξει με αυτό, προτιμά να το αφήσει στην άκρη και να παίξει με το κουτί. Αντί να εκνευριστείτε ή να απορήσετε, δείτε το από τη σκοπιά του παιδιού. Ναι, πιστεύει, ότι το παιχνιδι είναι πολύ κουλ, αλλά κοιτάξτε λίγο το κουτί: εξάπτει τη φαντασία του και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Οτιδήποτε καινούριο βλέπει το παιδί -από ένα νεκρό σκουλήκι μέχρι ένα κομμάτι χαρτί, του κινητοποιεί τη φαντασία.
Δεν θέλει να τρώει
Το να ετοιμάσετε ένα φαγητό για ένα νήπιο είναι μία πρόκληση. Κι αυτό γιατί συχνά τα παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα. Όταν το παιδί λέει “δεν μου αρέσει”, στην πραγματικότητα μπορεί να εννοεί, ότι δεν θέλει να φάει τη δεδομένη στιγμή. Κανείς δεν θέλει τα ίδια φαγητά συνέχεια, αλλά το παιδί αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει.
Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να συνεχίσετε να προσφέρετε μια ποικιλία από φαγητά και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τα φαγητά τελειώνουν. Εάν φαίνεται ότι το παιδί σας τρώει λιγότερο από ένα μωρό σπουργίτι, μην πανικοβληθείτε. Τα νήπια δεν χρειάζονται τόσες θερμίδες όσες χρειάζονται τα ταχέως αναπτυσσόμενα βρέφη, επομένως το να μην έχει πολλή όρεξη είναι φυσιολογική σε αυτό το στάδιο.
Θέλει να του διαβάζετε το ίδιο βιβλίο συνέχεια
Αν έχετε ένα αγαπημένο βιβλίο ή τραγούδι, τότε και το παιδί σας μπορεί να αναπτύσσει αντίστοιχα προτιμήσεις και να θέλει συνεχώς να ακούει το ίδιο τραγουδάκι ή να του διαβάζετε το ίδιο βιβλίο. Ωστόσο, η επανάληψη εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Τα νήπια αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούν να βασιστούν, κάτι που τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια. Η επανάληψη επιτρέπει στο παιδί να εστιάσει στην πρακτική δεξιοτήτων. Μαθαίνει καινούριες λέξεις, ανακαλύπτει τι γίνεται στις εικόνες και απομνημονεύει διάφορα πράγματα. Όταν το παιδί αισθανθεί, ότι κατέχει το βιβλίο αυτό, θα προχωρήσει σε κάτι νέο.
Μία σας θέλει, μία σας σπρωχνει
Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, το παιδί σας κινείται κανονικά και θέλει να έχει μία μικρή γεύση ανεξαρτησίας, να είναι ελεύθερο να κινείται μόνο του. Βέβαια, το να κινείται μακριά από εσάς μπορεί κάποιες φορές να είναι λίγο τρομακτικό. Οι γονείς είναι η ασφαλής βάση για τα νηπιάκια. Έτσι, οταν αρχίσουν να περπατούν είναι φυσιολογικό να επιστρέφουν στους γονείς και να διατηρούν την επαφή μαζί τους. Όταν νιώσει ξανά σίγουρο, θα φύγει και πάλι για να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Μπορεί να παρατηρήσετε αυτή τη συμπεριφορά και όταν βρίσκεται σε άλλα μέρη, όπως το σπίτι ενός φίλου, όπου γυρίζει γύρω γύρω για να ανακαλύψει το νέο περιβάλλον. Εκεί μπορεί να σας χρειαστεί κοντά του σε αυτό το παράξενο -για εκείνο- μέρος.
Εθίζεται στην οθόνη
Αν δεν είστε εσείς προσκολλημένοι στο κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή σας, δεν θα είναι ούτε το παιδί. Όμως, τα παιδιά, ειδικά τα νήπια, αντιγράφουν δικά σας στοιχεία, οπότε αν εσείς περνάτε πολλές ώρες στις συσκευές, θα εξάψετε την περιέργειά τους για αυτές.
Το να συμπεριφέρονται όπως εσείς – είτε φορώντας τα γυαλιά ηλίου σας, είτε κάνουν ότι μιλούν στο τηλέφνο- τα κάνει να νιώθουν περισσότερο κοντά σας και αγαπούν την θετική αντίδραση που παίρνουν από εσάς. Δεν σας μιμούνται, όμως, μόνο για να τραβήξουν την προσοχή. Η μίμηση είναι μία πρώιμη μορφή μάθησης. Αντιγράφοντας τους άλλους αναπτύσσουν κινητικές και γνωστικές ικανότητες, ενώ ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί ο κόσμος.
Θέλουν μόνο έναν από τους δύο γονείς
Είναι δύσκολο να μην πάρει προσωπικά ένας γονιός την προτίμηση του παιδιού στον άλλον. Όμως, δεν το κάνει επίτηδες το παιδί σε καμία περίπτωση, ούτε θέλει να πληγώσει τον ένα από τους δύο γονείς. Απλώς με έναν γονέα συγκεκριμένα καλύπτει μία συγκεκριμένη ανάγκη. Περίπουστους 12 μήνες, τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι παίρνουν κάτι διαφορετικό από κάθε γονέα.
Το παιδί σας μπορεί να έχει τη διάθεση για τον δυνατό, διασκεδαστικό τρόπο που τον βοηθά ο άλλος γονέας του να βουρτσίζει τα δόντια του ή τον τρόπο με τον οποίο το ταΐζει.
Όπως και να χει, μην το πάρετε προσωπικά!