bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Λαζαράκια: Μία γλυκιά ιστορία για τα ανθρωπόμορφα κουλουράκια που αγαπούν τα παιδιά

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»

Το Σάββατο του Λαζάρου έφτασε και μπαίνουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε τα παραδοσιακά, γλυκά ψωμάκια, τα Λαζαράκια. Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται πάντα 8 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, είναι μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου και θεωρείται η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του αγαπημένου φίλου του Χριστού θεωρείται πρoοικονομία της δικής του Ανάστασης.

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα με την παράδοση ο αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Τι είναι τα Λαζαράκια

Το λαζαράκι είναι ένα ανθρωπόμορφο ψωμί, μια κούκλα ψωμένια με ματάκια από σταφίδες ή γαρύφαλλα, στόμα, χέρια, πόδια, όλα τα απαραίτητα τέλος πάντων. Στις πιο πολλές περιπτώσεις τα λαζαράκια τα φτιάχνουν με ζύμη ψωμιού (είναι ακόμα νηστεία), που την εμπλουτίζουν με ζάχαρη, σταφιδίτσες, σουσάμι και κανελογαρίφαλα. Τα λένε λαζαρέλια ή λαζόνια ή λαζάρους και τα στολίζουν με κορδόνι ζύμης, που τυλίγει το πρόσωπο γύρω γύρω,

Η ανθρωπόμορφη κούκλα συμβολίζει την ψυχή. Είναι ανάγκη του ανθρώπου να ικετέψει τις δυνάμεις του καλού να του εξασφαλίσουν την τροφή. Άλλωστε, σε όλους τους πολιτισμούς, και στον δικό μας, για τον ίδιο λόγο φτιάχνουν κούκλες από στάχυα (ή καλαμπόκι ή βλαστούς ρυζιού) και τις κρεμούν στις πόρτες των σπιτιών για να απομακρύνουν τα επίβουλα πνεύματα. Ο λόγος που υποτιμήθηκαν τέτοιες συνήθειες είναι η απομάκρυνσή μας από τις πηγές της διατροφής. Τώρα βλέπουμε κάθε τρόφιμο, ακόμη και το ψωμί, σαν δημιούργημα βιομηχανικό, δεν το έχουμε πια σε υπόληψη, δεν συνδέουμε πια την τροφή με τον ανθρώπινο μόχθο, έχουμε παρεξηγήσει την εξέλιξη και την πρόοδο.

H συνταγή για τα Λαζαράκια

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τα Λαζαράκια είναι:

  • 440 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.,
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά,
  • 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ή και σιρόπι αγαύης για να τα κάνετε πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες,
  • 110 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας),
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 3 κ. σ. σταφίδες ξανθές θρυμματισμένες στο multi
  • 3 κ. σ. καρύδι τριμμένο στο multi
  • 2 κ. σ. κανέλα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε λακουβίτσα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπωλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μου για περίπου 2 ώρες. Σε κάθε μπαλάκι ζύμης βάζουμε μια κουταλιά από μείγμα με το θρυμματισμένο καρύδι και την σταφίδα  και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια με τα χεράκια τους.

Μπήγουμε τα γαρύφαλλα για ματάκια, στόμα και στα χέρια τους και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου μια ώρα περίπου, σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς. Αμέσως μετά, τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα. Μόλις τα αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν λίγο.

Η παραπάνω δοσολογία θα σας βγάλει 10 λαζαράκια περίπου. Επίσης έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να τα κάνετε με όποια κουλουρένια ζύμη σας αρέσει. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι τα φτιάχνουν και με ποδαράκια.

Η παραπάνω δοσολογία θα σας βγάλει 10 λαζαράκια περίπου. Επίσης έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να τα κάνετε με όποια κουλουρένια ζύμη σας αρέσει. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι τα φτιάχνουν και με ποδαράκια.

Δείτε και το video πώς να φτιάξετε τα δικά σας Λαζαράκι

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print