Μπορεί να φαίνεται, ότι το μωράκι σας περνά αρκετό χρόνο ξαπλωμένο, ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει.
Όταν σφίγγει ένα αντικείμενο, τινάζει τα ποδαράκια του ή στριφογυρίζει την ώρα που το αλλάζετε, το νεογέννητό σας εξασκεί τους μικροσκοπικούς του μύες. Και όλη αυτή η ενδυνάμωση είναι σημαντική για την κινητική του ανάπτυξη. Τα μωρά χρειάζονται δυνατούς μύες για να στηρίξουν το κεφάλι τους, να στριφογυρίσουν, να μπουσουλήσουν, να καθίσουν και στο τέλος να κάνουν τα πρώτα τους βηματάκια.
Επιπροσθέτως, η σωματική άσκηση συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο, μειώνει την νευρικότητα και γενικά κάνει το μωρό πιο χαρούμενο, να θέλει να παίζει και να μαθαίνει τον κόσμο γύρω του. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει 30 λεπτά τουλάχιστον σωματικής άσκησης για τα μωρά μέσα στη μέρα. Και όταν θα είναι έτοιμο να κινηθεί στον χώρο η άσκηση αυτή θα αυξηθεί κατά 15 λεπτά για κάθε ώρα που είναι ξύπνιο. Αν ψάχνετε ασκήσεις για να κάνετε στο μωρό σας, οι παρακάτω τέσσερις θα το βοηθήσουν να αυξήσει τη δύναμη, την ευλυγισία του και πολλά ακόμη.
Tummy Time (θέση μπρούμυτα)
Το μωρό τις περισσότερες ώρες της μέρας είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Γυρνώντας το μπρούμυτα το βοηθά να χτίσει τους μύες του λαιμού, τους ώμους, την πλάτη και τους κοιλιακούς του.
Ξεκινήστε με μερικές συνεδρίες τριών έως πέντε λεπτών. Αφού τοποθετήσετε το μωρό με την κοιλιά του σε μια κουβέρτα ή χαλάκι παιχνιδιού στο πάτωμα (αποφύγετε επιφάνειες όπως το κρεβάτι, τον καναπέ, την αλλαξιέρα ή το καρότσι για την κοιλιά), γυρίστε κι εσείς μπρούμυτα για να του κάνετε παρέα.
Με αυτόν τον τρόπο το μωρό προσπαθεί να κοιτάξει γύρω του σηκώνοντας το κεφάλι του, προσπαθεί να φτάσει κάτι, κλωτσά τα πόδια του, κάτι που βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών που χρειάζονται για να στριφογυρίσει, να καθίσει και να μπουσουλήσει. Μπορεί στην αρχή να δυσανασχετήσει λιγάκι, αλλά όσο εξασκείται, τόσο θα του αρέσει. Καθώς θα αυξάνεται η δύναμη και η αντοχή του, μπορείτε να αυξήσετε και τον χρόνο άσκησης σε 20 λεπτά tummy play κάθε μέρα. Συνεχίστε μέχρι να καταφέρει να γυρίσει μόνο του ανάσκελα. Αν θέλετε να συνοδεύσετε αυτήν την άσκηση για να γίνει πιο ευχάριστη, ιδού μερικές ιδέες:
- Χαμογελάστε του, μιλήστε, τραγουδήστε μαζί και κάντε αστείες γκριμάτσες
- Γαργαλήστε το με ένα μαλακό παιχνιδάκι και ενθαρρύνετέ το να το φτάσει
- Βάλτε μουσική και “χορέψτε” κουνώντας τα πόδια σας
Μωρουδίστικοι κοιλιακοί
Τραβώντας το μωρό από ξαπλωτή σε καθιστή θέση είναι ένας ακόμη καλός τρόπος να δυναμώσουν οι μύες των ώμων του, ο πυρήνας, τα μπράτσα και η πλάτη του. Ακόμη και αν εσείς ασκείτε την μεγαλύτερη δύναμη στο τράβηγμα, και το μωρό θα λυγίσει φυσικά τους κοιλιακούς του και θα δουλέψει για να κρατήσει το κεφαλάκι του ευθυγραμμισμένο με το υπόλοιπο σώμα, κάτι που το βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και την ισορροπία.
Ενώ το μωρό σας είναι ξαπλωμένο, πιάστε τα χεράκια του και πολύ ευγενικά τραβήξτε το προς το μέρος σας. Μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αυτήν την άσκηση από την ηλικία των 6 εβδομάδων και μετά. Εάν το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να στηρίζει πλήρως το κεφάλι του, αντί να το τραβάτε προς τα πάνω από τα χέρια του, τοποθετήστε τα δικά σας σας πίσω από τους ώμους του και πίσω από το κεφάλι για να μην πέφτει πίσω. Όσο το μωρό μεγαλώνει, μπορείτε να το φέρνετε σε πλήρη καθιστή θέση. Αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική για το μωρό σας, καθώς έρχεται πολύ κοντά στο πρόσωπό σας και να το ανταμείψετε με ένα φιλάκι στο μέτωπο για κάθε κοιλιακό που κάνει!
«Ποδηλατάκι»
Σας έχουν πει ποτέ ότι το ποδηλατάκι με τα πόδια του μωρού βοηθά στην απελευθέρωση των αερίων; Λοιπόν, όχι μόνο αποτελεί μία φυσική μέθοδο απελευθέρωσης αερίων, αλλά είναι κι ένας τέλειος τρόπος να γυμνάσει τα πόδια, τα ισχία, τα γόνατα και τους κοιλιακούς του. Η κίνηση αυτή ενισχύει την ευλυγισία και την έκταση της κίνησης.
Τοποθετήστε το μωρό σας με την πλάτη σε μία επιφάνεια και κινήστε απαλά τα ποδαράκια του κυκλικά, σαν να κάνει ποδήλατο. Μην ξεχνάτε να του χαμογελάτε, να τραγουδάτε ή να μιμείστε ήχους από μηχανάκι για να γίνεται πιο διασκεδαστική η άσκηση.
Επαναλάβετε την κίνηση τρεις με πέντε φορές, κάντε ένα διάλειμμα και ξεκινήστε ένα ακόμη σετ. Συνεχίστε όσο το μωρό σας χαμογελά, σας κοιτά στα μάτια και γενικά δείχνει χαρούμενο.
Άρση βαρών για μωρά
Το κράτημα διαφόρων πραγμάτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χτίσει το μωρό την ικανότητα να πιάνει, βελτιώνει την ικανότητα του συγχρονισμού βλέμματος και χεριών, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη των μυών των ώμων, των βραγχιόνων και των παλαμών. Καθώς το μωράκι σας θα αρχίσει να αρπάζει διάφορα πράγματα, κυρίως στην ηλικία των 3-4 μηνών, χρησιμοποιήστε ως βαράκια όσα έχετε σπίτι σας, από μικρά παιχνίδια μέχρι άλλα αντικείμενα -ακίνδυνα πάντα- σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. .Βάλτε το μωρό να καθίσει στο καρεκλάκι του και βάλτε του μπροστά του διάφορα τέτοια αντικείμενα.
Ενθαρρύνετέ το να σηκώσει ένα από αυτά, να το εξετάσει, να το ξαναβάλει κάτω, μετά να σηκώσει ή να μετακινήσει κάποιο άλλο. Στο τέλος επιβραβεύστε το με ένα μπισκοτάκι.