Μία από τις πιο σημαντικές εφ’ όρου ζωής ικανότητας του παιδιού είναι αυτή της ανάγνωσης.
Και πέραν της μάθησης, το πιο σημαντικό είναι να διαβάζει για την ευχαρίστησή του. Το διάβασμα παίζει πολύ ξεχωριστό ρόλο στην επικοινωνία, καθώς συνδέεται με την ακοή, την ομιλία και τη γραφή, ενώ ενισχύει τη δημιουργικότητα.
Το ότι είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά παραμύθια –και ιδιαίτερα κλασικά– είναι ευρέως γνωστό Από ποια ηλικία όμως; Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, αφού αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού.
Πώς εισάγουμε το βιβλίο στα μωρά
Το μωρό είναι σε alert από τη γέννησή του και το μυαλό του αναπτύσσεται ραγδαία. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ανταποκρίνεται σε κινήσεις και εστιάζει στο πρόσωπό σας, ενώ σας χαμογελά όταν πλησιάζετε κοντά του.
Μέσα στις επόμενες 10-12 εβδομάδες, το μωρό μπορεί να αρχίσει να ακολουθεί κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του, ειδικά παιχνίδια και βιβλία με έντονα γεωμετρικά σχήματα. Κι ενώ αρχικά βλέπουν απρόμαυρα, σιγά σιγά η όρασή τους ξεκαθαρίζει και στη συνέχεια βλέπουν το κόκκινο μέχρι να δουν όλα τα χρώματα περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.
Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσετε να διαβάζετε βιβλία στα μωρά είναι από 3 – 6 μηνών ή όταν πια είναι έτοιμα να εστιάσουν σε αντικείμενα όπως τον καθρέφτη ή ένα παιχνίδι.
Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Board of Family Medicine, διαπίστωσε ότι οι γλωσσικές δεξιότητες των βρεφών βελτιώνονται όταν οι γονείς τους διαβάζουν ιστορίες κάθε μέρα πριν ακόμη γίνουν ενός έτους. «Η πρώιμη, συνεπής ανάγνωση καταδεικνύει βελτιωμένες γλωσσικές βαθμολογίες ήδη από την ηλικία των 9 μηνών», γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό.
Η μελέτη συμπέρανε ότι τα βρέφη στα οποία οι γονείς διάβαζαν 7 βιβλία την εβδομάδα, ήτοι ένα την ημέρα, εμφάνισαν υψηλότερες γλωσσικές βαθμολογίες σε ηλικία 9 μηνών σε σύγκριση με τα βρέφη στα οποία οι γονείς διάβαζαν λιγότερα από επτά βιβλία την εβδομάδα.
Μάλιστα, σε μετρήσεις που έγιναν στους 12 μήνες, οι γλωσσικές διαφορές ανάμεσα στα μωρά φάνηκαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Ο «εμπνευστής» της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου
Έχει γράψει περισσότερα από 150 παραμύθια, τα περισσότερα από τα οποία είναι τα πλέον γνωστά και αγαπημένα όλων των παιδιών του κόσμου.
Ο λόγος για τον Δανό παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του οποίου οι ιστορίες έχουν θρέψει γενιές και γενιές παιδιών στον πλανήτη.
Ποιο να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη «Μικρή Γοργόνα»; «Το Ασχημόπαπο» ή «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»; Το 1845 μεταφράστηκαν τα πρώτα παραμύθια του στα αγγλικά και οι αναγνώστες άρχισαν να ανταποκρίνονται θετικά στις ιστορίες. Μάλιστα, η Μικρή Γοργόνα έγινε άγαλμα που κοσμεί το λιμάνι της Κοπεγχάγης.
Γυρίστηκαν σε ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές, αλλά και θεατρικά και ο Άντερσεν έγινε ένα από τα πλέον αγαπημένα και τιμώμενα πρόσωπα, τόσο στη γενέτειρά του τη Δανία, όσο και σε όλον τον κόσμο.
Η ημερομηνία της γέννησής του, 2 Απριλίου, γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ενώ σαν στις , 4 Αυγούστου του 1875 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.