bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Όταν η γλώσσα του σώματος εκπέμπει SOS για τον γάμο σας: Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια

Εάν είστε παντρεμένοι γνωρίζετε πώς η επικοινωνία σε ένα γάμο ή γενικά σε μία σχέση είναι το παν.

Άλλωστε, το επισημαίνουν όλοι, από τους γονείς μέχρι τους συμβούλους γάμου και τους ψυχολόγους. Ορισμένες φορές το πρόβλημα δεν είναι οι λέξεις. Η παρανόηση ξεκινά, ΄οταν το μήνυμα που θέλεις να στείλεις δεν είναι το ίδιο που λαμβάνει ο/σύντροφος. Και τι συμβαίνει, όταν οι λέξεις δεν ταιριάζουν με τη γλώσσα του σώματός σας; Εκεί πραγματικά ξεκινούν οι μπελάδες. Πριν αρχίσει, λοιπόν, η συζήτηση για την έλλειψη επικοινωνίας είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε την μία αυτή κίνηση που είναι η πιο εμφανής red flag για τη σχέση σας: η αποφυγή της οπτικής επαφής.

Όταν αποφεύγετε να κοιτάξετε στα μάτια τον σύντροφό σας, αυτό φωνάζει και όχι για καλό. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επικοινωνία με τα μάτια είναι ο θεμέλιος λίθος της τρυφερότητας. Είναι σαν να λέει στον/στην σύντροφό σας: «Σε βλέπω, είσαι σημαντικός/ή για μένα». Όταν αυτό χάνεται, γίνεται αντιληπτό σαν έλλειψη σύνδεσης και συναισθηματική απομάκρυνση.

Η  οπτική επαφή είναι επίσης ένα μαξιλαράκι ασφαλείας ενάντια στην έλλειψη επικοινωνίας μέσα στον γάμο. Η παρανόηση μπορεί εύκολα να συμβεί, όταν ένας από τους δύο συντρόφους λαμβάνει διαφορετικά το μήνυμα από την πρόθεση του άλλου. Αυτό μ πορεί να συμβεί, όταν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ λέξεων και γλώσσας του σώματος.

Τι  μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Αν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια στη σχέση σας, δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να τρέξετε αμέσως στο δικηγόρο για διαζύγιο.

Μπορείτε απλά να κάνετε τα παρακάτω:

  • Ρωτήστε: Αν η γλώσσα του σώματος του/της συντρόφου σας μοιάζει αποδιοργανωμένη, μην προσπαθείτε να πλάσετε σενάρια για το τι συμβαίνει. Ρωτήστε ευθέως. Πείτε για παράδειγμα «Μοιάζεις να έχεις ένταση τελευταία; Υπάρχει κάτι που σε έχει ενοχλήσει;»
  • Ξεκινήστε τη φράση σας με το «Εγώ»: Αντί να του/της ρίχνετε το «μπαλάκι» και να κουνάτε το δάχτυλο, είναι πιο σώφρον να πείτε: «Νιώθω πως έχουμε απομακρυνθεί τελευταία και θα ήθελα να επανασυνδεθούμε» σε αντίθεση  με ένα επιθετικό «Δεν με κοιτάς πια».
  • Να είστε κοντά του/της: Η γλώσσα του σώματος είναι επίσης σημαντική. Αν λέτε στον/στην σύντροφό σας «σ’ αγαπώ» και είστε κολλημένοι στο κινητό σας, το μήνυμα είναι εντελώς άλλο. Αποφύγετε τέτοιες αποσπάσεις προσοχής και δείξτε του/της, ότι είστε παρόντες.
  • Ακούστε τον/την: Η καλή επικοινωνία απαιτεί κάποιον που να μιλά ξεκάθαρα και κάποιον άλλον που πραγματικά ακούει.

4 ακόμη σημάδιαπου δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μερικά ακόμη σημάδια που αποκαλύπτουν προβλήματα στη σχέση και αποτελούν «κόκκινες σημαίες» είναι τα εξής:

  • Σωματική απόσταση: Αν αφήνετε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον, όταν μιλάτε, περπατάτε ή κάθεστε μαζί, αποτελεί δείγμα δυσαρέσκειας.
  • Αμυντική στάση: Όταν σταυρώνετε τα χέρια σας μπροστά από το στπήθος, δείχνει στον άλλον, ότι είστε απρόσιτος ή σε άμυνα.
  • Έλλειψη σωματικής επαφής: Όταν εκλείπουν οι αγκαλιές, το κράτημα των χεριών ή εκδηλώσεις τρυφερότητας γενικότερα, είναι καμπανάκι.
  • Εκφράσεις που δείχνουν ένταση: Σμιχτά φρύδια ή σφιγμένη γνάθος είναι ενδείξεις ενόχλησης ή στρες.

Σε τελική ανάλυση, η γλώσσα του σώματος μπορεί να βοηθήσει ή όχι να κατανοήσετε πώς νιώθει ο/η σύντροφός σας. Κι αν νιώθετε αποσυντονισμένοι, κοιτάξτε τους στα μάτια, ξεκινήστε μία συζήτηση και πολλές φορές αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print