Είναι γνωστό, ότι οι σχέσεις πλέον έχουν γίνει πιο περίπλοκες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Και μερικές φορές είναι κάπως δύσκολο να διαχωρίσει κανείς την αγνή τρυφερότητα από τον χειρισμό. Είναι αγάπη ή έλεγχος;
Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις τα σημάδια που δείχνουν μία τέτοια πρόθεση. Και πολύ συχνά μπερδεύουμε την χειριστική συμπεριφορά με την έννοια για τον άλλον ή το πάθος με την κτητικότητα.
Υπάρχουν 7 red flags που εμφανίζονται ως αγάπη στην επιφάνεια, αλλά στο βάθος κρύβουν χειριστικότητα. Αναγνωρίζοντάς τα μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να μπει ή να συνεχίσει σε μία τέτοια χειριστική σχέση.
# Ζήλεια χωρίς λόγο
Το έχουμε ζήσει όλοι. Ένα μικρό πράσινο τερατάκι βρυχάται στο κεφάλι μας, όταν το έτερον ήμισύ μας περνά χρόνο με κάποιον άλλον. Είναι φυσικό και ανθρώπινο να ζηλέψει κάποια στιγμή στη ζωή του ένας άνθρωπος; Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό ξεπερνά τα όρια
Στις σχέσεις δεν είναι σπάνιο για τον έναν από τους δύο συντρόφους να νιώθει, ότι απειλείται από τις συναναστροφές του άλλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση, όπου η ζήλεια κρύβεται κάτω από τη μάσκα της αγάπης και της φροντίδας. Μπορεί να ακούς φράσεις όπως «Απλώς σε προσέχω» ή «είναι που σ’ αγαπώ τόσο πολύ…». Ενώ μοιάζει σαν έκφραση βαθιάς αγάπης, αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε μία μορφή ελέγχου. Ο/η σύντροφός σου μπορεί να σου υποδεικνύει τι θα πρέπει να φοράς, με ποιους θα βγαίνεις ή ακόμη και πώς θα συμπεριφέρεσαι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις, ότι η αγάπη δεν είναι ο έλεγχος της προσωπικής ζωής του άλλου. Είναι οι αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση. Η υπερβολική
# Υπερβολική γενναιοδωρία
Δώρα, εκπλήξεις, συνεχής προσοχή ακούγονται σαν όνειρο, σωστά; Όμως, ορισμένες φορές, αυτό που μοιάζει σαν βροχή αγάπης μπορεί να είναι προσπάθεια ελέγχου. Αναμφισβήτητα, ένα δώρο είναι ένας όμορφος τρόπος έκφρασης της αγάπης. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται υπερβολή ή χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος επανόρθωσης μίας κακής συμπεριφοράς ή να ελέγξει αποφάσεις, τότε είναι σήμα κινδύνου. Για παράδειγμα, όταν ο/η σύντροφός σου σού κάνει δώρο, κάθε φορά που έχεις μία συμπεριφορά που τον/την απογοητεύει είναι red flag.
# Έλλειψη προσωπικού χώρου
Η τρυφερότητα είναι κάτι το πολύ όμορφο σε μία σχέση. Όμως κι εδώ υπάρχει διαχωριστική γραμμή. Ναι είμαστε μαζί, κοντά ο ένας στον άλλον, αλλά δεν είμαστε σιαμαίοι. Κι αυτό γιατί ο άλλος χάνει τον προσωπικό του χώρο.
Εάν το άλλο σας μισό θέλει συνεχώς να είστε μαζί σε όλα, να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας ή να ενοχλείται, όταν θέλετε να κάνετε κάτι μόνο, δεν είναι αγάπη, είναι έλεγχος. Σε μία υγιή σχέση και οι δύο θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τα χόμπι τους, να περνούν χρόνο με φίλους τους και να απολαμβάνουν στιγμές που είναι μόνοι. Δεν σημαίνει λιγότερη αγάπη αυτό, αλλά σεβασμό στην ατομικότητα του άλλου.
# Διαρκής κριτική
Η εποικοδομιτική κριτική μπορεί να είναι υγιής για μία σχέση, βοηθώντας και τους δύο συντρόφους να εξελιχθούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Όμως, όταν η κριτική γίνεται μόνιμη κατάσταση, τότε πάμε στο άλλο άκρο.
Εάν ο/η σύντροφός σας κριτικάρει συχνά την εμφάνισή σας, τη συμπεριφορά, τις αποφάσεις σας, ακόμη και τα όνειρά σας, τότε είναι «κόκκινο σημαιάκι». Το καλύτερο είναι να αποδέχεστε και να εκτιμάτε τις διαφορές σας και όχι να τις χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα για κριτική. Η αγάπη πρέπει να σε ανεβάζει στα ουράνια και όχι να σε κάνει κομμάτια.
# Αποκλειστικός έλεγχος στα οικονομικά
Η οικονομική διαχείριση είναι trigger point για τις σχέσεις. Ιδανικά, οι αποφάσεις για τα οικονομικά θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού με αμοιβαίο σεβασμό και διαφάνεια.
Παρ’ όλα αυτά, αν ο/σύντροφός σας θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο χωρίς να ζητά τη γνώμη σας, είναι σημαδάκι… κόκκινο. Μία υγιής σχέση περιλαμβάνει στις αποφάσεις και τους δύο.
# Απομόνωση από οικογένεια και φίλους
Οι σχέσεις θα πρέπει να διευρύνουν τον κόσμο σας και όχι να τον συρρικνώνουν. Αν το άλλο σας μισό σας αποθαρρύνει από το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους σας ΄η να σας προκαλεί ενοχές που το κάνετε, ξεκάθαρα θέλει να σας ελέγξει. Οκ, θέλει να περνάτε χρόνο μαζί περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία στρατηγική να σας απομονώσει και να νιώθει περισσότερο εξαρτημένος από εσάς. Οι υγιείς σχέσεις
# Δεν σέβεται τα συναισθήματά σας
Στον πυρήνα της η αγάπη είναι η φροντίδα και ο σεβασμός στα συναισθήματα του άλλου. Έτσι, αν το ζευγάρι σας υποβαθμίζει τα συναισθήματά σας, τις ανησυχίες σας ή σας κάνει να νιώθετε, ότι τα συναισθήματά σας είναι άκυρα και υπερβολικά, δεν είναι αγάπη, αλλά έλεγχος. Αν ακούτε τις φράσεις «υπερβάλλεις» ή «είσαι πολύ ευαίσθητος/η»… είναι καμπανάκια και πράξτε αναλόγως. Τα συναισθήματά σας δεν είναι υπερβολικά και οφείλουν να τα ακούν.