Το θέμα της εκδήλωσης με την δημοσιογράφο Άννα Δρούζα και κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Σαββόπουλο, έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές ήταν: “Τι μας εμποδίζει να ζήσουμε μια ζωή με ευχαρίστηση;”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερο από 600 άνθρωποι για να μοιραστούν εμπειρίες, απορίες, απορίες και να εκφράσουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Μεταξύ άλλων, τους κινητοποίησε να βρεθούν εκεί, η προσμονή να ζήσουν στιγμές αληθινές και αυθεντικές!
Είχαν την γενναιότητα να μιλήσουν για πράγματα που δεν τολμούσαν στο παρελθόν. Πως δεν βρίσκουν τρόπο να βγουν από την κατάθλιψη, πως δεν θέλουν να τους κυριεύει ο θυμός, πως χρειάζονται να ξεπεράσουν τα αισθήματα μειονεξίας, πως θέλουν οι επιθυμίες τους να εκπληρώνονται, τα σημαντικά όνειρα τους και να ζήσουν μια ζωή με ευχαρίστηση!
Το σήμα που εξέπεμψαν από κοινού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν: “Είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε μαζί, χρειαζόμαστε τους άλλους και όλοι μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες, φόβους, ανάγκες και ψυχικό πόνο.” Έτσι, όλοι οι παρευρισκόμενοι επέτρεψαν στο παιδί που κρύβουν μέσα τους να αποκτήσει φωνή και, φεύγοντας, πήραν μαζί τους ως δώρο τα λόγια του κ. Σαββόπουλου.
Η Άννα Δρούζα, κεντρική παρουσιάστρια και διοργανώτρια της εκδήλωσης, δήλωσε: “Ευχαριστώ πολύ τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο που προσέφερε την δυνατότητα σε 660 άτομα να παρακολουθήσουν την πολύτιμη διάλεξη του κ. Σάββα Σαββόπουλου. Χαρήκαμε σαν παιδιά μέσα από το βιωματικό παιχνίδι με τις δραματοθεραπεύτριες κ. Μπενετή και κ. Τσαγκαράκη και ήρθαμε σε επαφή με τα συναισθήματα μας.
Η μουσικός Πέννυ Μπαλτατζή μοιράστηκε με τρυφερότητα προσωπικές της εμπειρίες που την οδήγησαν στο δρόμο της αυτογνωσίας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για την αξία της ψυχικής υποστήριξης. Γιατί όταν θέλεις να ευαισθητοποιήσεις τον κόσμο χρειάζεται να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου.”
Ο Σάββας Σαββόπουλους, Ψυχίατρος & Ψυχαναλυτής και κεντρικός ομιλητής, δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης: “Τα 13 τελευταία χρόνια στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε όλοι διαρκώς δυσκολίες που μας επιβάρυναν. Στη Ρόδο είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τις οδυνηρές συνέπειες των ψυχικών τραυμάτων, αλλά κυρίως να επικοινωνήσω με εκατοντάδες συνομιλητές οι οποίοι εκφράστηκαν με ειλικρίνεια και διαύγεια για αρκετά θέματα ψυχικής υγείας σε ατομικό, οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο. Διατυπώθηκε επίσης η ανάγκη να εξασφαλιστεί το απαραίτητο πλαίσιο που θα βοηθά ουσιαστικά όσους το έχουν ανάγκη. Η ημερίδα γέμισε ζωντάνια και ελπίδα όλους μας (διοργανωτές και συμμετέχοντες) και μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε, ο καθένας από τη θέση του) για να αναβαθμιστεί η ψυχική υγεία σε κάθε περιοχή της χώρας μας.”