Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να χάσετε βάρος; Αισθάνεστε μονίμως υποτονική; Θα μπορούσε να είναι ο θυρεοειδής σας.
Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και το 60% από αυτούς αργούν να το συνειδητοποιήσουν.
«Νόμιζα ό,τι ήμουν απλά μια κουρασμένη μαμά»
Η 47χρονη Τάνα Τάμεζ εξομολογείται την δική της προσωπική ιστορία στην ιστοσελίδα womansday.com:
«Όταν έκανα το τρίτο μου παιδί πριν από έξι χρόνια στην ηλικία των 41, δεν εξεπλάγην από το πόσο κουρασμένη ένιωθα . Αυτή τη φορά όμως, δεν υπήρχε μόνο μια κατήφεια εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητας, αλλά είχα να αντιμετωπίσω κι άλλα 20 κιλά που δεν υποχωρούσαν με τίποτα. Σκέφτηκα ότι απλά μεγάλωνα και ότι το σώμα μου δεν μπορούσε πλέον να αποβάλλει τα κιλά με την ίδια ευκολία όπως είκοσι χρόνια πριν. Αλλά μετά από έξι μήνες, άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι άλλο φταίει .
Όταν είδα τον γιατρό μου η απάντηση ήρθε από μια απλή εξέταση αίματος: υποθυρεοειδισμός.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας ο οποίος βρίσκεται βαθιά στο λαιμό και ρυθμίζει την παραγωγή, τη χρήση και την αποθήκευση ενέργειας σε όλο το σώμα και λειτουργεί σαν τον θερμοστάτη για τα κύτταρα του οργανισμού. Όταν υπολειτουργεί (ο θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερη θυροξίνη), το βάρος είναι από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται, προκαλώντας έλλειψη ενέργειας. Έτσι, ο γιατρός μου μου χορήγησε δύο φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου μιας συνθετικής ορμόνης του θυρεοειδούς για να αντικαταστήσει αυτό που το σώμα μου έχει πρόβλημα να παράγει. Μέσα σε λίγους μήνες ένιωσα πολύ καλύτερα και η ενέργειά μου γύρισε πίσω.
Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι η ιστορία μου ήταν αρκετά κοινή, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για τις διαταραχές του θυρεοειδούς τείνει να αυξηθεί καθώς μεγαλώνουμε ενώ οι γυναίκες έχουν μέχρι και οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον θυμοειδή τους .»
Σημαντική η έγκαιρη και σωστή διάγνωση
Το μόνο που έχετε να κάνετε για την μέτρηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι μια εξέταση αίματος η οποία θα ελέγξει το επίπεδο της ορμόνης. Ένα υψηλό επίπεδο της ορμόνης του θυρεοειδούς ( TSH ) σημαίνει ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί , και το χαμηλό επίπεδο TSH σημαίνει ότι το θυρεοειδή σας μπορεί να είναι σε υπέρδραστηριότητα .
Υποθυρεοειδισμός : υπολειτουργία του θυρεοειδούς
Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε : Κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους , ξηρό δέρμα, ρίγη όλη την ώρα, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα, απώλεια μνήμης .
Οι παράγοντες κινδύνου: Εάν είχατε κάνει στο παρελθόν θεραπεία με ακτινοβολία (συνήθως στο κεφάλι ή το λαιμό ), μια αυτοάνοση διαταραχή όπως η νόσος του Hashimoto ή το οικογενειακό ιστορικό ( ιδιαίτερα αν κάποιος από τους γονείς σας το είχε ), ενδέχεται να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Θεραπεία: Οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν μια καθημερινή δόση των συνθετικών ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να ανακουφιστούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες. Οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδά τους τακτικά , ώστε ο γιατρός να μπορεί να προσαρμόσει την θεραπεία ανάλογα, εάν είναι απαραίτητο.
Υπερθυρεοειδισμός: υπερδραστηριότητα θυρεοειδή
Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε: απώλεια βάρους (παρά την πλούσια όρεξη), άγχος, νευρικότητα, αυξημένη εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρέμουλο χεριών, πιο συχνές κινήσεις του εντέρου. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια ελαφριά ανωμαλία στην περίοδο .
Οι παράγοντες κινδύνου: Αν κάποιος στην οικογένειά σας αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση, υπάρχει πιθανότητα να την αναπτύξετε κι εσείς.
Θεραπεία : Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την ικανότητα του αδένα να παράγει νέες ορμόνες . Παράλληλα μία δόση ραδιενεργού ιωδίου μπορεί να σκοτώσει τα υπερδραστήρια κύτταρα του θυρεοειδούς.
Θα μπορούσε να είναι καρκίνος;
Εάν έχετε συμπτώματα που δείχνουν υπό ή υπερθυρεοειδισμό, οι πιθανότητες να έχετε καρκίνο είναι μικρές. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς συνήθως έχουν φυσιολογική τιμή TSH. Οι περισσότεροι καρκίνοι θυρεοειδούς είναι ασυμπτωματικοί και διαγιγνώσκονται σε τυχαίους απεικονιστικούς ελέγχους. Επειδή όμως ο φόβος πάντα υπάρχει, τα καλά νέα είναι ότι θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.
Εκστρατεία ενημέρωσης
Πολλοί γιατροί ζητούν να γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης για τον θυρεοειδή και τακτικοί έλεγχοι για την έγκαιρη αναγνώριση των διαταραχών της θυρεοειδικής λειτουργίας. Η Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς θεωρεί ότι η ηλικία των 35 είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσει κανείς, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ηλικία των 50 ή των 60 είναι επαρκής και αυτό διότι μερικές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους την περίοδο της εμμηνόπαυσης, λόγω των ορμονικών αλλαγών.
Επίσης, εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα επίπεδα της ορμόνης TSH είναι «οριακά κανονικά», αλλά εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, καλό είναι να γίνει επανέλεγχος μετά από έξι εβδομάδες, δεδομένου ότι τα επίπεδα μπορεί να παρουσιάσουν διακυμάνσεις.