Πέντε μύθοι για τον ιδρώτα

Η εφίδρωση είναι μια καθόλα φυσιολογική σωματική λειτουργία αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που αφορούν την υγεία μας, έτσι κι αυτή περιβάλλεται από πολλούς μύθους.

 

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε αθώα και θα πρέπει αν κάποιος παρατηρήσει να ιδρώνει υπερβολικά να μιλήσει στο γιατρό του.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους που αφορούν την εφίδρωση…

Ο ιδρώτας προκαλεί άσχημη μυρωδιά

Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει δύο κύρια είδη ιδρωτοποιών αδένων (εκκριτικοί ή μεροκρινείς και απεκκριτικοί ή αποκρινείς), τα οποία παράγουν διαφορετικά είδη ιδρώτα, που είναι σχεδόν άοσμα. Όταν όμως ο ιδρώτας που παράγεται στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα συνδυάζεται με τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, τότε αναπτύσσεται χαρακτηριστική μυρωδιά. 

Οι μασχάλες έχουν τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες

Τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες διαθέτουν τα πέλματα των ποδιών, αλλά επειδή συνήθως είναι καλυμμένα τις ώρες που δεν κοιμόμαστε, δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο ιδρώνουν.

Λίγο ταλκ στις μασχάλες «κόβει» τον ιδρώτα

Το ταλκ δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στη μείωση του ιδρώτα, χώρια που μόλις βραχεί θα δημιουργηθεί μια ενοχλητική μάζα που θα λερώσει τα ρούχα σας. Αντί για ταλκ, καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά προϊόντα.

Ιδρώνουν περισσότερο όσοι είναι αγύμναστοι

Ένας ακόμη μύθος που έχει κυκλοφορήσει. Η παραγωγή ιδρώτα είναι αυξημένη στους αθλητές, για να μπορούν να ρυθμίζουν καλά την εσωτερική θερμοκρασία τους ενόσω προπονούνται ή συμμετέχουν σε αγώνες. Ο μέσος άνθρωπος διαθέτει 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, που παράγουν περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Αυτό έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση διότι η εφίδρωση αποτελεί τον φυσικό θερμορρυθμιστικό μηχανισμό του σώματος, που το προστατεύει από την υπερθέρμανση. Επομένως, ιδρώτας παράγεται όποτε το έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Οι άνδρες διαθέτουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες

Οι γυναίκες είναι αυτές που διαθέτουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά ο μύθος οφείλεται στην παρατήρηση ότι οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο. Αυτό όμως οφείλεται στο ότι οι δικοί τους ιδρωτοποιοί αδένες είναι πιο ενεργοί.

Exit mobile version