4 τρομακτικά πράγματα που μπορεί να συμβούν αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας

Υποτίθεται πως γνωρίζετε ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Είναι επίσης γνωστό ότι το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται δυο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ.

Αλλά εκτός από την πρόληψη, το βούρτσισμά των δοντιών σας κρατά υγιείς και με ένα σωρό άλλους τρόπους. Εδώ είναι τέσσερα τρομακτικά πράγματα που μπορεί να συμβούν αν δεν φροντίζετε την στοματική υγιεινή.

Διαβήτης

Αν ξεχάσετε μια μέρα να βουρτσίσετε τα δόντια σας εννοείται πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως το κάνετε συνέχεια τότε το στεγνό στόμα και τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων μπορεί να επιδεινώσουν τις παρούσες συνθήκες και να προκαλέσουν διαβήτη. Αν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας οδοντικό νήμα και τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να καθαρίσετε τυχόν εναπομείναντες τροφές που έχουν μείνει στο στόμα και να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Γνωστικά προβλήματα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στους ανθρώπους με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα (το επόμενο στάδιο), παρατηρείται ταχύτερος ρυθμός έκπτωσης των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών τους.

Ειδικότερα η συστηματική υγιεινή των δοντιών με τακτικό βούρτσισμα και χρήση στοματικού διαλύματος -εκτός των άλλων ωφελειών- μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ!

Οστεοπόρωση

Η φροντίδα των δοντιών σας βοηθά να διατηρείτε και τον σκελετό σας υγιή. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα πολλά βακτήρια ανάμεσα στα μάγουλα μπορεί να διασπάσουν τους συνδετικούς κρίκους που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους καθώς και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η οστική απώλεια (γνωστή και ως οστεοπόρωση) που συνοδεύει τα γηρατειά έχει επίσης συνδεθεί με την κακή στοματική υγεία.

Καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με δύο δημοσιεύσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας και της Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η περιοδοντίτιδα είναι δύο παθήσεις που συσχετίζονται και η αντιμετώπιση της μιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την υγεία από την άλλη. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, οι δύο νόσοι φαίνεται ότι συνδέονται και γονιδιακά. Οι οδοντίατροι, λοιπόν, οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή περιοδοντίτιδα ότι μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες αθηρωματικών βλαβών στα αγγεία. Εάν μάλιστα έχουν και έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, πάχος, υπέρταση, σάκχαρο κλπ.), καλό είναι να απευθυνθούν άμεσα στον καρδιολόγο τους. Επίσης, συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, που αποτελεί κοινό παράγοντα κινδύνου για την περιοδοντίτιδα και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Exit mobile version