Ατυχήματα στην κουζίνα συμβαίνουν πολύ συχνά. Το πιο συχνό δεν είναι άλλο από το κάψιμο με λάδι την ώρα που τηγανίζουμε. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εκτιμήσουμε τον βαθμό του εγκαύματος. Παρότι ένα ατύχημα φαντάζει μικρό, μπορεί να αποδειχτεί σοβαρό τελικά. Γι’ αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε με προσοχή το έγκαυμα:
- Αν είναι ροζ και μοιάζει νωπό τότε είναι επιφανειακό άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.
- Αν είναι άσπρο, γκρι ή σκούρο μωβ, ασπρίζει υπό πίεση και βγάζει φουσκάλες με υγρό τότε είναι πιο σοβαρό και πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε έναν γιατρό.
Στη συνέχεια:
- Ρίχνουμε άφθονο νερό για μερικά λεπτά ώστε να περιορίσουμε την βλάβη και να μειώσουμε τον πόνο. Σε καμία περίπτωση το νερό δεν πρέπει να είναι παγωμένο ή να πέφτει υπό πίεση.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τα ρούχα αν έχουμε καεί στο σώμα, καθώς το ύφασμα διατηρεί τη θερμοκρασία και μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ζημιά.
- Ξεχνάμε τα γιατροσόφια των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και δεν βάζουμε στην πληγή οδοντόκρεμα, γιαούρτι ή ντοματοπελτέ.
- Εφαρμόζουμε μια καταπραϋντική κρέμα όπως το Sofargen gel, το οποίο χαρίζει ανακούφιση, προστατεύει την πληγή και αποτρέπει την μικροβιακή μόλυνση. Μπορούμε να επαναλάβουμε την εφαρμογή 3-5 φορές την ημέρα.
Στην περίπτωση που το έγκαυμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του σώματος ή παρατηρήσουμε σημάδια μόλυνσης τότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα γιατρό.
Πηγές: