Η αλήθεια είναι πως οι γονείς μέσα στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά, τουλάχιστον ένα ψέμα θα το πουν. Αθώο μεν, ψέμα, δε, που όμως το κάνουν για διάφορους λόγους.
Είτε επειδή θέλουν να τα προστατεύσουν, είτε επειδή δεν γνωρίζουν πάντα τη σωστή απάντηση ακόμα και γιατί καμιά φορά βαριούνται να απαντήσουν. Σίγουρα κι εσείς θα έχετε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή μια από τις παρακάτω φράσεις σε μια δύσκολη στιγμή:
«Ώρα για ύπνο»
Η αλήθεια είναι ότι η ώρα του ύπνου αργεί ακόμα. Αλλά επειδή είχατε μια κουραστική μέρα στη δουλειά και τα βλέφαρά σας κλείνουν το να κοιμηθούν τα παιδιά λίγο νωρίτερα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός!
«Αγάπη μου είναι πεντανόστιμο»
Ξέρετε τι είναι διατεθειμένη να κάνει μια μάνα προκειμένου το παιδί της να φάει λαχανικά, αυγό ή ψάρι; Μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Ακόμα και να παρουσιάσει το μπρόκολο ως λιχουδιά!
«Δεν ξέρω που μπορεί να είναι η ζωγραφιά που άφησες στο τραπέζι»
Καταβάθος ξέρετε. Την πετάξατε! Όχι βέβαια επειδή το θέλατε, αλλά έτυχε. Αν το παιδί φέρνει κάθε μέρα πέντε ζωγραφιές από το σχολείο λογικό είναι να έχει γεμίσει το δωμάτιο του, η πόρτα του ψυγείου και το γραφείο σας. Φυσικά δεν θα το παραδεχτείτε ποτέ ότι η ζωγραφιά βρέθηκε στον κάδο των αχρήστων. Ίσα ίσα που βρίσκετε και ευκαιρία για κήρυγμα και πετάτε την ατάκα «Είδες τι παθαίνεις όταν αφήνεις τα πράγματα σου από ‘δω κι από ‘κει!»
«Το κινητό μου έμεινε από μπαταρία»
«Μπορώ να παίξω με το τηλέφωνό σου; Μπορώ να παίξω με το τηλέφωνό σου; Μπορώ να παίξω με το τηλέφωνό σου;» Μερικές φορές μόνο και μόνο επειδή κουραστήκατε να ακούτε την ίδια ερώτηση δέχεστε για να χαλαρώσετε και λίγο. Άλλες φορές πάλι επειδή σας ενοχλούν οι ήχοι από τα παιχνίδια λέτε πως έμεινε το κινητό από μπαταρία ή τη δικαιολογία ότι «Πάει…πήγε για ύπνο το τηλέφωνο», στα μικρότερα παιδιά βέβαια.
«Όχι δεν νομίζω να σου κάνει η γιατρός σήμερα το εμβόλιο»
Στην πραγματικότητα σήμερα θα το κάνει αλλά γιατί να αρχίσει τα κλάματα από νωρίς το παιδάκι σας;
«Ο σκύλος έφαγε το γλυκό»
Σε αντίθεση με τις γάτες, τα σκυλάκια είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών και δεν θα έτρωγαν ποτέ το γλυκό τους. Τι να πει όμως και η μαμά και πώς να δικαιολογήσει τη χτεσινοβραδινή λιγούρα ή το γεγονός ότι δεν πρέπει να δώσει άλλα γλυκά στο παιδί; Άλλες πάλι φορές ρίχνετε το φταίξιμο στην γειτόνισσα, στη νεράιδα και πάει λέγοντας.