5 επικοινωνιακά λάθη που κάνουν όλα τα ζευγάρια και πώς να τα διορθώσετε

Μπορεί να σας φαίνεται εξοργιστικό το γεγονός ο σύντροφός σας να έχει όρεξη για συζήτηση μετά από έναν τσακωμό όταν εσείς το μόνο πράγμα που θέλετε είναι λίγος χρόνος να μείνετε μόνη ή απλά να τσακώνεστε επειδή δεν μπορείτε να τα βρείτε για το φωτιστικό στο μπάνιο.

«Αλλά δεν θα ήταν πολύ βαρετός ο κόσμος μας, αν ήμασταν όλοι το ίδιο;», αναρωτιέται η ψυχολόγος και σύμβουλος ζευγαριών, Karla Ivankovich. Επομένως είναι εντάξει να διαφωνείτε, εφ’ όσον το κάνετε με σεβασμό. Εδώ είναι 5 κοινά επικοινωνιακά προβλήματα μεταξύ συντρόφων και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Θέλετε να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι ανοιχτός σε όλα.

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ άλλοι αισθάνονται αγχωμένοι και εγκλωβισμένοι και μόνο με την ιδέα. Μερικοί πάλι θέλουν να ξέρουν τι θα κάνουν, ακόμη και στις διακοπές. Για να εξισορροπηθεί αυτή η διαφορά, συχνά δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι καταλήγουν μαζί.

Το κλειδί για να επιτύχει αυτή η ένωση, είναι να δείτε με θετικό μάτι αυτές τις διαφορές. Αν για παράδειγμα είστε ένα αυθόρμητο άτομα και θέλετε να κάνετε κάτι, οι συνέπειες του οποίου όμως αγγίζουν μόνο εσάς, κάντε το. Αν όμως επηρεάζει και το έτερον σας ήμισυ, δοκιμάστε ένα διαφορετικό σχέδιο. Σκεφτείτε ότι η μεθοδική προσέγγιση, ενδεχομένως θα προσφέρει περισσότερα.

Παίρνετε τις αποφάσεις με γνώμονα την καρδιά σας. Παίρνει τις αποφάσεις με βάση τη λογική.

Δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνία, όταν πρόκειται για την πειθαρχία των παιδιών σας; Σκέφτεται πάντα με βάση τη λογική, ενώ εσείς ακούτε την καρδιά σας; Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να παίρνουν όλες τις αποφάσεις χρησιμοποιώντας αναλυτική σκέψη. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζουν μόνο τους ίδιους αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και βάζουν το χέρι στην καρδιά προτού πάρουν μια απόφαση.

Θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να βρείτε μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο. Συζητήστε, βάλτε και οι δύο νερό στο κρασί σας και βρείτε μια ισορροπημένη λύση, ακόμα και αν διαφωνείτε σε ορισμένα σημεία.

Προτιμάτε μια χαλαρή έξοδο για τους δυο σας. Προτιμά να βγαίνετε με φίλους.

Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε για την έξοδο της Παρασκευής; Πιθανότατα γιατί διασκεδάζετε με διαφορετικούς τρόπους. Ο εξωστρεφής σύντροφος προτιμά να πάτε σε κάποιο πολυσύχναστο μέρος μαζί με φίλους ενώ εσείς θέλετε κάτι ήσυχο και χαλαρό ίσα ίσα για να δείτε ο ένας τον άλλον, να μιλήσετε ήρεμα και να φορτίσετε μπαταρίες.

Η λύση; Διαίρει και βασίλευε: δώστε του ένα φιλί για καληνύχτα και ευχηθείτε του καλή διασκέδαση με τους φίλους του, όσο εσείς θα κάτσετε μέσα παρέα με το βιβλίο σας. Διαφορετικά, κάντε και οι δύο τις υποχωρήσεις σας και βγείτε για φαγητό ή ποτό, άλλοτε με παρέα, άλλοτε οι δυο σας. Ο συμβιβασμός είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης.

Μιλάτε με λεπτομέρειες. Τον ενδιαφέρει η γενική εικόνα.

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τις λεπτομέρειες – την υπερανάλυση και τις μεθοδικές κινήσεις. Άλλοι πάλι πετάνε την ιδέα και δεν κολλάνε στις λεπτομέρειες για πολύ καιρό. Τα θέλουν όλα εδώ και τώρα! Είναι οραματιστές και βαριούνται τις λεπτομέρειες.

Το καλό εδώ είναι ότι ο ένας μπορεί να συμπληρώνει τον άλλο. Για παράδειγμα ένας λεπτολόγος μπορεί να ενθαρρύνει τη σύντροφό του να μην είναι τόσο παρορμητική και να ζυγίζει τις καταστάσεις. Από την άλλη η σύντροφος μπορεί να διδάξει στον σύντροφό της να μην φοβάται να παίρνει τα ρίσκα του. Το κλειδί είναι να συμφωνείτε για τον τελικό στόχο.

Σας απασχολεί ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του. Θέλει απλά να φτάσετε σε μια λύση.

Στη λήψη των αποφάσεων, συχνά δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, απλά διαφορετικοί τρόποι. Είναι παράλογο πάντως να περιμένετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας θα συμφωνείτε σε όλα. Δεν είναι επίσης ρεαλιστικό να νομίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστείτε σε τίποτα.

Ακόμη λοιπόν κι αν διαφωνείτε σε κάτι, σημασία δεν έχει ποιανού θα περάσει ή ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί μια κοινή λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο.

Exit mobile version