3 συζητήσεις για τα χρήματα που πρέπει να κάνουν όλα τα ζευγάρια

Μπορεί η συζήτηση αυτή να μην είναι καθόλου ρομαντική, είναι όμως αναγκαία. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, οι πιο συχνές «μάχες» κατά τη διάρκεια του γάμου σχετίζονται με τα χρήματα.

Οι πιθανότητες μάλιστα να διαλυθεί ένας γάμος λόγω των οικονομικών αγγίζει το 30%. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σταματήσετε να «μασάτε τα λόγια σας.» Εδώ είναι τα τρία μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε αναφορικά με τα χρήματα.

Πόσα λεφτά έχεις και βγάζεις;

Μπορεί μεν να έχετε μια ιδέα του μισθού, των αποταμιεύσεων και των οφειλών που έχει ο σύντροφός σας, αλλά καλό είναι να ξέρετε και τις λεπτομέρειες. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για εκείνον. Σκεφτείτε το: oι αριθμοί αυτοί επηρεάζουν σχεδόν κάθε απόφαση που παίρνετε για το μέλλον σας. Πώς μπορείτε να συμφωνήσετε για το μέρος που θα περάσετε τις διακοπές σας, αν αγνοείτε το εισόδημά του; Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν παίρνει ένα μικρό «δάνειο» από τους γονείς του; Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες; Βγάλτε έξω τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, φορολογικές δηλώσεις και λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και αφήστε τους αριθμούς να μιλήσουν. Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτα άβολο αλλά μετά από μια τέτοια συζήτηση θα αισθανθείτε την σχέση σας πιο δυνατή.

Έχεις λεφτά που δεν μοιράζεσαι μαζί μου;

Μην ανησυχείτε, δεν είναι τόσο σκληρό όσο ακούγεται. Πιστεύω ότι τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να έχουν είτε έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό είτε ο καθένας τον δικό του. Οπότε είναι απολύτως θεμιτό να έχει ο σύντροφός σας έναν δικό του τραπεζικό λογαριασμό, εφ’ όσον βέβαια είστε ενήμερη. Αν το κρατά μυστικό και το ανακαλύψετε εντελώς τυχαία, προφανώς και υπάρχει πρόβλημα στην σχέση. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για εσάς. Σε περίπτωση πάντως που έχετε κοινό ταμείο, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να κατανέμετε τα μηνιαία έξοδα:

15% του μηνιαίου (κοινού) εισοδήματος σε δικά σας προσωπικά έξοδα
Αυτά μπορεί να αφορούν αγορές ρούχων, καλλυντικών, έξοδα σε κομμωτήρια, μανικιούρ ή άλλες υπηρεσίες ομορφιάς ή την συνδρομή σας σε κάποιο γυμναστήριο ή κάποιο άλλο χόμπι που ακολουθείτε.

15% του μηνιαίου (κοινού) εισοδήματος σε δικά του προσωπικά έξοδα
Αυτά μπορεί να αφορούν δικές του αγορές σε οτιδήποτε εκείνος επιθυμεί, κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι δίκαιο.

70% του μηνιαίου (κοινού) εισοδήματος σε κοινά έξοδα
Τα οποία είναι προφανώς έξοδα νοικοκυριού (δάνειο, σουπερμάρκετ, ενοίκιο, λογαριασμοί, κοινόχρηστα, έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών, babysitter κ.λπ.)

Πόσα χρέη έχεις;

Το γεγονός ότι ενωθήκατε με τα δεσμά του γάμου, δεν σημαίνει ότι ενώθηκαν και τα χρέη σας. Αν για παράδειγμα εσείς πληρώνετε ακόμα τις δόσεις του αυτοκινήτου σας, δεν σημαίνει ότι το δάνειο το επωμίζεται και ο σύζυγός σας. Σε κάθε περίπτωση όμως τον επηρεάζει αφού αυτομάτως το ταμείο είναι …μείον!

Επίσης εάν ο σύζυγός σας έχει το ελάττωμα της παράλειψης πληρωμής με αποτέλεσμα οι τόκοι να μαζεύονται και το δάνειο να εξοφλείται σε απίστευτα αργούς ρυθμούς, τότε και πάλι επηρεάζει τα οικονομικά σας.

Μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από τα οικονομικά σας, μόνο καλό θα σας κάνει αφού έτσι θα αποφασίζετε από κοινού πώς θα διαχειρίζεστε το εισόδημά σας και θα αποφύγετε την κακή διαχείριση.

Exit mobile version