Θα ασπρίσουν τα μαλλιά σας; Αλήθειες Vs Μύθοι για το μέλλον της κεφαλής σας

Φταίνε τελικά τα γονίδια για το γεγονός ότι ασπρίζουν τα μαλλιά ή το άγχος και το στρες; Μήπως όμως φταίει και η στεναχώρια ή η διατροφή;

Ο κορυφαίος δερματολόγος Howard Sobel από τη Νέα Υόρκη μας εξηγεί ποιες είναι οι αλήθειες και τι απ’ όσα ακούμε για τα μαλλιά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Αν δείτε μερικές άσπρες τρίχες, σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μαλλιά σας θα ασπρίσουν.

Λάθος. Αυτό δεν ισχύει για όλους λέει ο Sobel. Κάπου στην ηλικία των 30, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λίγες άσπρες τρίχες. Έκτοτε τα μαλλιά κάποιων μπορεί να ασπρίσουν σίγα σιγά αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να αργήσουν να παρατηρήσουν δραματικές αλλαγές.

Αν ξεριζώσετε μια άσπρη τρίχα, στη θέση της θα βγουν άλλες δύο

Λάθος. Το «ξερίζωμα» της άσπρης τρίχας δεν θα αυξήσει τον αριθμό των άσπρων μαλλιών στην θέση της, απλά δεν θα αλλάξει τίποτα, θα ξαναβγεί και θα εξακολουθεί να είναι άσπρη. Θα πρέπει ωστόσο να είστε προσεκτικοί: δεν πρέπει να ξεριζώνετε τις άσπρες τρίχες γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ο θύλακας της τρίχας και στην συνέχεια να μην ξαναφυτρώσει καμία τρίχα: ούτε γκρι ούτε καμία άλλη.

Στην ηλικία που άσπρισαν τα μαλλιά της μαμάς σου, τότε θα ασπρίσουν και τα δικά σου.

Αλήθεια. Η γενετική μπορεί να προβλέψει πότε θα ασπρίσουν τα μαλλιά. Ωστόσο δεν αποτελεί εγγύηση για το πεπρωμένο. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καταλαμβάνουν περίοπτη θέση σε αυτό το θέμα.

Το κάπνισμα και ο ήλιος ασπρίζουν πιο γρήγορα τα μαλλιά.

Αλήθεια. Το υπεριώδες φως και οι χημικές ουσίες από τον καπνό μπορεί να καταστρέψουν τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και να προκαλέσουν εξάντληση των μελανοκυττάρων στα βλαστικά κύτταρα, τα οποία δίνουν το χρώμα στα μαλλιά. Έτσι αν πείτε όχι στο τσιγάρο και προστατεύεστε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιο, προστατεύετε με αυτόν τον τρόπο και τα μαλλιά σας και διατηρείτε το φυσικό σας χρώμα (καφέ, μαύρο ή ξανθό.)

Το άγχος μπορεί να σας «ασπρίζει» νωρίτερα

Ενδεχομένως αλήθεια. Τα μαλλιά και το χρώμα του δέρματος ελέγχονται από τα βλαστικά κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα και βρίσκονται στη βάση των θυλάκων των τριχών. Ο Δρ Mayumi Ito και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το στρες, όχι μόνο προκαλεί την εξαφάνιση αυτών των κυττάρων αλλά, όταν κάτι τέτοιο συμβεί, αποτελεί διαδικασία μη αναστρέψιμη και που δε διορθώνεται. Ως εκ τούτου λοιπόν, οι τρίχες γίνονται λευκές.

Γι’ αυτό όταν αισθάνεστε αγχωμένοι πάρτε βαθιές αναπνοές και εκπνεύστε ώστε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους.

Αν βάφετε συνέχεια τα μαλλιά σας, αργά ή γρήγορα θα ασπρίσουν.

Λάθος. Αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές και οι βαφές μαλλιών δεν έχουν καμία σχέση με τα γκρίζα μαλλιά. Ωστόσο η υγεία των μαλλιών σας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις βαφές. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε συχνά μάσκες μαλλιών και να φέρεστε ευγενικά στις κοτσίδες σας.

Η διατροφή παίζει ρόλο;

Σε μια εποχή, όπου το έτοιμο και γρήγορο φαγητό είναι υπεύθυνο για χίλιες δυο δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι, ότι τα γκρι μαλλιά ξεκινούν από την κακή διατροφή. Πρόσφατα μάλιστα, ερευνητές πρότειναν ότι μία θρεπτική διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μελανογένεσης, η οποία παράγει τη χρωστική ουσία μελανίνη, που χρειάζονται τα μαλλιά να έχουν για να διατηρούν το χρώμα τους.

Αν βγάλετε άσπρες τρίχες σε νεαρή ηλικία, σημαίνει ότι γερνάτε πριν την ώρα σας.

Λάθος. Αν ανήκετε σε εκείνους τους ανθρώπους που έβγαλαν άσπρες τρίχες στα 30 ή ακόμη και στα 20, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Δεν έχει τίποτα να κάνει με τα γηρατειά, πόσο μάλλον με τη γενετική. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε αν στα μαλλιά σας έχετε περισσότερες …αποχρώσεις του γκρι!

 

Exit mobile version