Τα οφέλη του ελαιόλαδου είναι πολλά και σημαντικά για την υγεία μας, ενώ κάθε φορά νέες έρευνες αποκαλύπτουν νέες ιδιότητες που δεν φανταζόμασταν.
Ένα από αυτά τα οφέλη συνδέεται με την όρεξή μας για φαγητό. Τι σημαίνει αυτό;
Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε ότι τα “φυτικά” έλαια, και ειδικότερα το ελαιόλαδο, μπορούν να ρυθμίσουν το αίσθημα της πείνας μετά την κατανάλωσή τους. Ομάδες ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Μονάχου και της Βιέννης μελέτησαν τέσσερα διαφορετικά είδη λιπαρών ουσιών: λάρδι, λίπος βουτύρου, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο.
Για ένα τρίμηνο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 500 γραμμάρια χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών γιαουρτιών, τα οποία εμπλουτίστηκαν με ένα από τα παραπάνω λίπη ή έλαια σε καθημερινή βάση, ως συμπλήρωμα της κανονικής διατροφής τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από την ομάδα που κατανάλωνε ελαιόλαδο παρέμεινε η ίδια, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε 176 θερμίδες περισσότερες καθημερινά, παρόλο που τα δύο διαφορετικά είδη γιαουρτιού είχαν τις ίδιες θερμίδες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε το γιαούρτι με τις αρωματικές ενώσεις του ελαιολάδου συνέχισε να το καταναλώνει στην καθημερινή της διατροφή, ενώ η ομάδα που κατανάλωνε το απλό γιαούρτι δεν συνέχισε να το καταναλώνει μετά το τέλος της έρευνας. Επιπλέον, η ομάδα που κατανάλωσε το απλό γιαούρτι είχε μικρότερη συγκέντρωση της ορμόνης σεροτονίνη στο αίμα.