Χρήσιμες συμβουλές για να δουλέψετε εύκολα στο σπίτι με τα παιδιά

Οι περισσότερες επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν κλείσει λόγω των μέτρων πρόληψης που πάρθηκαν για τον περιορισμό του κορονοϊου και της προστασίας των πολιτών. Ωστόσο, είναι αρκετές οι εταιρείες εκείνες που έχουν τη δυνατότητα η εργασία να γίνεται από το σπίτι. Έτσι, ουκ ολίγοι εργαζόμενοι αυτές τις ημέρες έχουν μεταφέρει τη δουλειά στο σπίτι. Ανάμεσά τους και πολλές εργαζόμενες μαμάδες.

Αρχικά, ίσως να ακούγεται και ωραίο το να δουλεύεις στο σπίτι, τώρα που τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αφού και αυτά έχουν κλείσει. Και ίσως να ακούγεται και ως μία καλή λύση, μιας και λόγω των μέτρων προστασίας δεν μπορείς να έχεις τη βοήθεια των παππούδων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό το μοντέλο έχεις και τις δυσκολίες τους.

Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι πάντα εύκολο να δουλεύεις από το σπίτι με τα παιδιά, τα οποία αν και μικρότερης ηλικίας, δε μπορούν να κατανοήσουν πως η μαμά δουλεύει. Κι έτσι, μπορεί να έρθεις και σε απόγνωση αφού θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα την παλέψεις. Παρακάτω, σου έχουμε έναν οδηγό επιβίωσης για να τα βγάλεις – όσο γίνεται – πέρα.

Βγάλε ένα πρόγραμμα

Αυτό εξαρτάται βέβαια με την εταιρεία που εργάζεσαι και με τη μορφή της δουλειάς σου. Απαιτεί να είσαι στον υπολογιστή συνεχόμενες ώρες ή μπορείς να κάνεις τμηματικά την εργασία; Αφού συνεννοηθείς πώς θα γίνεται η εκ του σπιτιού εργασία, βγάζεις ένα πρόγραμμα καθημερινό: οι ώρες που θα δουλεύεις, οι ώρες που θα αφιερώνεις αποκλειστικά στο παιδί και οι ώρες που θα αφιερώνεις στο σπίτι και σε εσένα. Ένα πρόγραμμα χύμα, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά στο τέλος θα σε πελαγώσει.

Ξεχώρισε το ρόλο της μαμάς και της εργαζόμενης

Το γεγονός ότι δουλεύεις από το σπίτι, επαγγελματικά δεν κάνει κάποια διαφορά. Σκέψου πώς είναι σα να βρίσκεσαι στο γραφείο σου τις ώρες αυτές. Αφού πρώτα το ξεχωρίσεις η ίδια, εξηγείς κατόπιν στο παιδί τη διαφορά αυτή. Θα πρέπει και το παιδί να καταλάβει ότι η μαμά δουλεύει. Σύμφωνα με το Parents.com, μια καλή ιδέα για να το πετύχεις, είναι να δουλεύεις αυτές τις ημέρες σε ένα άλλο δωμάτιο απ’ αυτό που παίζει το παιδί, ώστε να καταλάβει τη διαφορά και τη σοβαρότητα αυτού που κάνεις.

Εκμεταλλεύσου τον ύπνο του παιδιού

Τα δύσκολα κομμάτια της δουλειάς σου, που απαιτούν περισσότερη συγκέντρωση, είναι προτιμότερο να τα αφήνεις για την ώρα που το παιδί κοιμάται. Θα έχεις ησυχία και θα μπορείς εύκολα να βγάλεις την εργασία σου.

Κάνε διαλείμματα

Το παιδί, ειδικά αν είναι μικρό, θα παραπονεθεί ότι το παραμελείς και ότι έχεις βάλει τη δουλειά σου πάνω απ’ αυτό. Επίσης και για το ίδιο είναι δύσκολο – ειδικά αν δεν έχει αδέλφια – να είναι μόνο του συνεχώς ενώ εσύ είσαι στον υπολογιστή. Γι’ αυτό κάνε μέσα στην ημέρα κάποια μικρά διαλείμματα και ασχολήσου με το παιδί. Θα βοηθήσει και τους δύο.

Απασχόλησε δημιουργικά το παιδί

Αν είναι μικρό, δώσε του να ζωγραφίσει ή να παίξει με τα τουβλάκια ή να δει κάποιο παιδικό. Αν είναι μεγαλύτερο, εκτύπωσε από το ίντερνετ κάποια τεστ, δημιουργικά παιχνίδια, γρίφους, σταυρόλεξα που θα το απασχολήσουν δημιουργικά. Μπορεί επίσης να δει κάποια παιδική ταινία ή να κάνει κάποια χειροτεχνία ή κατασκευή.

Αφιέρωσε την υπόλοιπη ημέρα στο παιδί

Ναι δουλεύεις από το σπίτι και να το παιδί σε έχει όλη την ημέρα, κάτι που του είχε λείψει. Αλλά η φυσική σου παρουσία δεν είναι αρκετή. Μην περιοριστείς σε αυτήν. Όταν τελειώσεις με τη δουλειά σου, αφιέρωσε την υπόλοιπη ημέρα στο παιδί, όπως έκανες και πριν. Το παιδί σε έχει ανάγκη και φυσικά και ουσιαστικά.

Exit mobile version