Τώρα που το μωρό σας ήρθε στον κόσμο έχετε πολλά πράγματα να σκεφτείτε: κάθε πόση ώρα πρέπει να το ταΐζετε, τι πρέπει να κάνετε όταν κλαίει, τι να κάνετε για να ανταποκριθείτε σωστά στο νέο σας ρόλο ως μητέρα κλπ.
Μέσα σε όλα αυτά όμως έρχεται να προστεθεί και το άγχος του πώς να απαλλαγείτε από τα κιλά της εγκυμοσύνης!
Αν είχατε ένα φυσιολογικό βάρος και πήρατε περίπου 20 – 35 κιλά, τότε ο γιατρός σας θα σας έχει πει ότι η δίαιτα θα κρατήσει μήνες και θα πρέπει να προσέχετε σε όλο αυτό το διάστημα την διατροφή σας αλλά και να αθλείστε παράλληλα.
Από την άλλη πλευρά, εάν είχατε μερικά επιπλέον κιλά ακόμα και πριν την εγκυμοσύνη, η δίαιτα θα κρατήσει πολύ περισσότερο καιρό, ίσως μάλιστα και χρόνο, για να φτάσετε στο ιδανικό βάρος.
«Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγείτε από τα κιλά της εγκυμοσύνης, γιατί αν δεν το κάνετε αυτό νωρίς μπορεί να οδηγηθείτε στην παχυσαρκία 15 – 20 χρόνια αργότερα,” λέει η διατροφολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, Debra Krummel.
Και παρόλο που κάθε νέα μαμά θέλει πολύ να μοιάσει και πάλι με τον παλιό καλό της εαυτό και να επανέλθει στα κιλά της, πρέπει να είστε υπομονετικές με τον εαυτό σας. Μπορεί η αγαπημένη σας celebrity να έχασε κατευθείαν τα κιλά της εγκυμοσύνης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έκανε με έναν τρόπο που ήταν καλός για το σώμα της.
Σε όλα τα περιοδικά θα διαβάζετε άρθρα που εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να έχασε μια γυναίκα τα επιπλέον κιλά αλλά κανένα άρθρο δεν αναλύει γιατί το έκανε τόσο γρήγορα. Η Melinda Johnson, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας (ADA) λέει: «Κάνουν πολύ αυστηρές δίαιτες, και πολλοί από αυτούς προκαλούν ένα σοκ στο σώμα τους αφού το σώμα μας δεν είναι πραγματικά έτοιμο μέσα σε ένα τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα να χάσει πολλά κιλά.»
Η Johnson συστήνει μια σταδιακή δίαιτα για την απώλεια βάρους. Με αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη και φορέσετε και πάλι το αγαπημένο σας τζιν.
Πάνω απ’ όλα διατροφή
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αν ξεκινήσετε αμέσως μετά την εγκυμοσύνη μια επίσημη «δίαιτα» και μπείτε στην διαδικασία της στέρησης ενώ αισθάνεστε ήδη πιεσμένη από το νέο σας ρόλο, όλο αυτό μπορεί εύκολα να σας ρίξει ψυχολογικά. Φροντίστε λοιπόν να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή. Επιλέξτε διαφορετικά αλλά θρεπτικά σνακς τα οποία θα μειώσουν το αίσθημα της πείνας και θα σας δώσουν ενέργεια. Φέτες από μήλα, καρότα, αγγουράκια φρέσκα αποτελούν καλές επιλογές για «τσιμπολόγημα».
Εάν θηλάζετε μάλιστα, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα.
Επενδύστε στις «σούπερ τροφές»
Επιλέξτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά έχουν λίγες θερμίδες και λίπος.
Τα ψάρια είναι μία από αυτές τις «σούπερ τροφές», επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρό. Εάν θηλάζετε θα βοηθήσετε το νεογέννητό να αναπτύξει υγιή εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα καταναλώνοντας ψάρια όπως σολομό, σαρδέλε και φρέσκο τόνο.
Το γάλα και το γιαούρτι είναι επίσης σούπερ τροφές, επειδή είναι πλούσια σε ασβέστιο και κρατάνε υγιή τα οστά σας. Και μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη. Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και τα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι καλό για σας και θα σας κρατήσουν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θηλασμός
Το σίγουρο είναι ότι ο θηλασμός ωφελεί το μωρό και ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αν λοιπόν θηλάζετε πρέπει να προσθέσετε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα στη διατροφή σας ή και περισσότερες εάν έχετε δίδυμα. Απλά βεβαιωθείτε αν δεν θηλάζετε, ότι δεν το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να τρώτε ό, τι θέλετε.
Πίνετε άφθονα υγρά
Η κατανάλωση νερού θα σας προστατέψει από την αφυδάτωση και θα σας «γεμίζει» περισσότερο με αποτέλεσμα και να τρώτε λιγότερο. Μερικές έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν ότι το νερό επιταχύνει τον μεταβολισμό μας.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα νερού αλλά η Johnson συνιστά τη χρήση του χρώματος των ούρων και το πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα ως οδηγό. Αν πίνετε αρκετά υγρά τα ούρα σας θα είναι Είτε χρειάζεστε τα συχνά συνιστάται οκτώ ποτήρια την ημέρα δεν είναι βέβαιο, έτσι Johnson συνιστά τη χρήση του χρώματος των ούρων σας και πόσο συχνά θα πρέπει να πάει στην τουαλέτα ως οδηγοί. Αν πίνετε αρκετά υγρά, τα ούρα σας θα έχουν διαφανές κίτρινο χρώμα και θα πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες.
Κουνηθείτε!
Η διατροφή είναι μεν σημαντική αλλά μόνο αυτό δεν φτάνει. Αν θέλετε να χάσατε σωστά τα κιλά της εγκυμοσύνης θα πρέπει επίσης να ενσωματώσετε την αερόβια άσκηση στην καθημερινότητά σας καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης για να κάψετε θερμίδες και να κρατήσετε γερούς τους μύες και τα οστά. «Η άσκηση, πέρα από το γεγονός ότι θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, προσφέρει πολλά οφέλη σε μια νέα μαμά. «Καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ανακουφίζει από το άγχος και το στρες», επισημαίνει η Johnson.
Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε απαραίτητα στο γυμναστήριο. Μπορείτε να πάτε έναν περίπατο με το μωρό σας στο καρότσι ή ακόμα και να πάρετε ένα πολυόργανο για το σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε επίσης να γυμναστείτε παρέα με το μωρό σας. Πάρτε ιδέες από το σχετικό άρθρο του baby.gr Ασκήσεις για τη μαμά και το μωρό. Φροντίστε όμως πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, να πάρετε πρώτα την έγκριση του γιατρού σας, ειδικά εάν είχατε γεννήσει με καισαρική.
Προσέξτε τον ύπνο σας
Μπορεί να μοιάζει αδύνατο ο 8ωρος ύπνος με ένα μωρό, αλλά αν στερείστε ύπνο δυσκολεύετε ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητά σας με το μωρό. Σε μια μελέτη οι μαμάδες που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης συγκριτικά με τις μαμάδες που κοιμόντουσαν επτά ώρες. Όταν είμαστε κουρασμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες που μπορεί να προωθήσουν την αύξηση του σωματικού βάρους.
Μην ξεχνάτε λοιπόν τον εαυτό σας και φροντίστε να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας.
Ζητήστε βοήθεια
Εάν βλέπετε ότι όλες οι προσπάθειές σας έχουν πέσει στο κενό, επιστρατεύστε τη βοήθεια του γιατρού σας και ενός διαιτολόγου. Ο διαιτολόγος είναι εκείνος που θα σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε το επιπλέον βάρος με ασφάλεια και αποτελεσματικά, ενώ ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πόσο βάρος πρέπει να χάσετε και πότε μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση.