Το αυγό είναι πλούσιο σε διάφορα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το κάλιο ενώ είναι γνωστή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.
Είναι ουσιαστικά μια υπερτροφή και πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Υπάρχουν μάλιστα διάφορα είδη αυγών, καφέ ή λευκά, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ποια είναι όμως η διαφορά τους και τι ρόλο παίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά;
Το χρώμα
Όσον αφορά το χρώμα του κελύφους του αυγού, αυτό καθορίζεται από τα γονίδια της κότας, όπως καθορίζεται το χρώμα των μαλλιών μας από τα γονίδια των γονέων μας. Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ως προς τη γεύση ή τη θρεπτική αξία του αυγού ανάλογα με το χρώμα του.
Το μέγεθος
Όσον αφορά, τώρα, το μέγεθος του αυγού καθορίζεται από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους αυγά. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθός τους. Ένα μικρό αυγό έχει συνήθως λιγότερο ασπράδι και περισσότερο κρόκο, ενώ ένα πολύ μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 27 παραπάνω θερμίδες και 2 επιπλέον γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα μέτριο αυγό. Η γεύση δεν διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αυγά.