Η κύρια πηγή τροφικής δηλητηρίασης παραμένει το σπίτι παρά το γεγονός ότι φοβόμαστε περισσότερο για όσα καταναλώνουμε έξω από αυτό.
Τα βακτηρίδια που σχετίζονται με τις τροφογενείς ασθένειες είναι κυρίως η σαλμονέλα, το εσερίχια κόλι και το καµπυλοβακτηρίδιο.
Οι καταναλωτές, ενώ κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ενήμεροι για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, ακόμα δεν παίρνουν την υγιεινή στην κουζίνα αρκετά στα σοβαρά.
Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν χειριζόμαστε τα τρόφιμα στο σπίτι.
1. Μόλυνση από προσβεβλημένο άνθρωπο
Τα μέλη της οικογένειας που είναι άρρωστα δεν πρέπει να αγγίζουν το φαγητό γιατί μπορεί να μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνα μικρόβια.
2. Ανεπαρκής ψύξη
Κρατήστε τα τρόφιμα κατεψυγμένα ή παγωμένα μέχρι την κατανάλωση ώστε να μην υπάρχει κινδυνος αλλοίωσης.
3. Χρήση μολυσμένων σκευών
Κρατήστε τις επιφάνειες καθαρές και πλύνετε τα σκεύη μετά τη χρήση ιδιαίτερα αν έχετε βάλει σε αυτά ωμό κρέας.
4. Ετοιμασία πολύ ώρα πριν
Φάτε αμέσως μετά την ετοιμασία ή αναθερμάνετε και μην αφήνετε εκτεθειμένο το έτοιμο φαγητό.