8 τρόφιμα που ανακουφίζουν από τις αλλεργίες της άνοιξης

Έχετε πάρει θέση μάχης για να νικήσετε τις αλλεργίες της άνοιξης; Όπως αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες μπορείτε επίσης να αρχίσετε να τρώτε περισσότερο από ορισμένες άλλες τροφές που διώχνουν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικάνικης ακαδημίας διατροφής  Judy Caplan, οι παρακάτω τροφές βοηθούν πολύ και κρατούν μακριά το φτέρνισμα, τη φαγούρα και τον κνησμό την άνοιξη.

Πικάντικες τροφές

Πικάντικα όπως το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ, το φρέσκο σκόρδο και ο κουρκουμάς λειτουργούν ως αποσυμφορητικά και βοηθούν στο άνοιγμα των ρινικών οδών.

Ζωμός

Αν πίνετε άφθονο ζωμό θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει την βλέννα. Η Caplan προτείνει τον ζωμό λαχανικών, κοτόπουλου και ψαριών.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βοηθούν στην εξουδετέρωση της ισταμίνης (αυτής της εκνευριστικής ουσίας που δημιουργεί το φτέρνισμα), σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε η οποία μειώνει την παραγωγή των μαστοκυττάρων τα οποία είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση ισταμίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από εποχική αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή της μύτης, του λάρυγγα και των ματιών και οφείλεται σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Πηγές της βιταμίνης Ε είναι επίσης τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καλαμποκάλευρο, τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι βρώμης και η σόγια.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παράγει ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα που κρατούν δυνατό τον οργανισμό στα αλλεργιογόνα. «Τα προβιοτικά γιαούρτια, το κεφίρ ή ακόμα κι εκείνα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο είναι σούπερ τροφές», λέει η Caplan. Κρατούν τον εντερικό σωλήνα σας υγιή και μειώνουν την απόκριση του οργανισμού σε πολλά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια περιέχουν ένα φλαβανοειδείς τύπου αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερκετίνη που δρα ως φυσικό αντισταμινικό.

Μήλα

Τα μήλα, όπως τα κρεμμύδια, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ένα αντιισταμινικό. Αυτό το φρούτο περιέχει την quercetin, ένα είδος φλαβονοειδών το οποίο είναι αποτελεσματικό ενάντια στις φλεγμονές. Η φλούδα από τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μια άλλη μεγάλη πηγή κερκετίνης. Οπότε αν δεν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, μπορείτε να το ρίξετε στην σοκολάτα!

Exit mobile version