Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Αυτή την ημέρα έχει την τιμητική της και δε λείπει από κανένα τραπέζι. Είτε αγοραστή είτε σπιτική, η λαγάνα είναι παράδοση. Αν θέλετε να τη συνεχίσετε φτιάχνοντας τη δική σας λαγάνα, έχουμε για εσάς μία εύκολη συνταγή.
Τι χρειάζεστε:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
50 γρ. νωπή μαγιά
2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
Σουσάμι
Ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό διαλύετε τη μαγιά.
Σε μία λεκάνη ενώνετε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τη μαγιά και τα 2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια σας.
Κατόπιν, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Μέχρι δηλαδή να διπλασιαστεί.
Αφού είναι έτοιμη, την κόβετε σε 2 ίσα μέρη. Με τον πλάστη ανοίγετε μακρόστενα τα δύο κομμάτια ζύμης πασπαλίζοντας με αλεύρι. Βάζετε και τις δύο ζύμες που ανοίξατε σε λαδωμένο ταψί και με τα δάκτυλα σας τις ανοίγετε ώστε να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
Ραντίζετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Τις αφήνετε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.