Αλήθεια, ποια μαμά δεν θέλει να έχει στο σπίτι της σπιτική μαρμελάδα, νόστιμη και φρέσκια; Άλλωστε, μια φέτα (και δύο ακόμη) ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα είναι από τα αγαπημένα των παιδιών και η ιδανική λύση για ένα απογευματινό σνακ ή για το πρωινό.
Βρήκαμε, λοιπόν, για εσάς μία έυκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα μήλο.
Τι χρειάζεστε:
- 1 κιλό μήλα
- 800 γραμ. ζάχαρη
- 2 κούπες (500 ml) νερό
- 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
- 10 ξυλάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα
- χυμό ενός λεμονιού
Για την προετοιμασία
- χυμό μισού λεμονιού
- ½ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
- Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα.
- Τα κόβετε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζετε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχετε στύψει μισό λεμόνι και έχετε διαλύσει το αλάτι.
- Στη συνέχεια, στραγγίζετε τα μήλα και τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό.
- Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα μήλα.
- Αποσύρετε από το μάτι, αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και πολτοποιείτε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ.
- Ξαναβράζετε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλετε στην κατσαρόλα την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέσετε το χυμό λεμονιού.
- Βράζετε μέχρι να δέσει ενώ ανακατεύετε συνεχώς, καθώς σε αυτή τη φάση πιάνει εύκολα.
- Δοκιμάζετε το δέσιμο. Αφήνετε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.