Υλικά για τη ζυμή:
13γρ. νωπή μαγιά ή 4γρ. ξερή
400ml. χλιαρό νερό
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml. Ηλιέλαιο
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση για τη ζύμη:
Διαβάστε τι προτείνει ο Γιώργος Τσούλης…
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το νερό με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γαζί σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει την ζυμώνουμε με τα χέρια για 2 λεπτά ακόμη και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30 λεπτά στο ίδιο σκεπασμένο μπολ.
Μόλις είναι έτοιμη, λαδώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας , κόβουμε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου και ανοίγουμε σε ζυμαράκια σε κυκλικό σχήμα διαμέτρου 6-7εκ.
Εκτέλεση για τη γέμιση με πατάτα: Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τις πατάτες και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις πατάμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν πουρές. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Εκτέλεση για τη γέμιση με αυγά: Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να κάψει, ρίχνουμε λίγο βούτυρο και στη συνέχεια τα ξερά κρεμμύδια και τα καραμελώνουμε. Μόλις καραμελώσουν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Παράλληλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια , αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Σύνθεση: Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε στο κέντρο του ζυμαριού και ενώνουμε την πάνω και τη κάτω πλευρά του ζυμαριού.
Τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και με χέρια τους δίνουμε ένα όμορφο κυλινδρικό σχήμα.
Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα πιροσκί λίγα κάθε φορά και τα τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα πιροσκί και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε ζεστά.