Η αλήθεια είναι πως τα πασχαλινά τσουρέκια δεν είναι από τις εύκολες συνταγές και δεν πετυχαίνουν πάντα. Άλλα δεν πετυχαίνουν στο φούσκωμα, άλλα δεν είναι αφράτα, άλλα πικρίζουν.
Ωστόσο, τα τσουρέκια έχουν τα δικά τους μικρά μυστικά για να σας πετύχουν. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:
Ακολουθείτε τις οδηγίες της συνταγής ως προς τα υλικά, τα οποία πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα στις ακριβείς αναλογίες της.
Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το αλεύρι καλό είναι να το κοσκινίσετε προτού το προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά.
Για να μη σας πικρίσει το τσουρέκι, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στη μαστίχα και στο μαχλέπι να μη βάλετε περισσότερο από το προβλεπόμενο.
Τα τσουρέκια απαιτούν καλό χτύπημα στο μίξερ. Υπολογίστε περίπου 10 λεπτά. Μέχρι δηλαδή το μείγμα να ξεκολλάει από τον κάδο.
Προτού ψήσετε τα τσουρέκια, τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 35οC, περίπου μισή ώρα μέχρι να φουσκώσουν. περίπου μισή φορά από τον όγκο του. Υπολογίστε, ότι πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.
Αφού φουσκώσει, το βγάζετε και το αλείφετε με το αυγό. Και μετά το βάζετε ξανά στο φούρνο και το ψήνετε στους 150 με 200 βαθμούς, ανάλογα τι λέει η συνταγή σας.
Προσοχή, μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια.