Η παρακάτω συνταγή είμαι μια υπέροχη εκδοχή της κλασική ιταλικής μακαρονάδας με κιμά (μπολονέζ). Γίνεται εύκολα και απλά και σας υποσχόμαστε ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 3 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 καρότα
- 3 μπαστούνια σέλινο
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 λεπτές φέτες καπνιστό μπέικον ή πανσέτα
- ελαιόλαδο
- 500 γρ κιμά άπαχο βόειο κρέας
- 1 x 400 γρ. κονσέρβας ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, ή κόκκινο ξύδι
- 3 φρέσκα φύλλα δάφνης
- 1 κύβο ζωμό κρέατος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 500 γρ μακαρόνια
- προαιρετικά: 40γρ. τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα.
Στη συνέχεια ψιλοκόψτε το σέλινο, τα φύλλα δενδρολίβανου και τις φέτες τους μπέικον (ή πανσέτας.)
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέστε το μπέικον, το δενδρολίβανο, το σκόρδο και τα λαχανικά και αφήστε να σοταριστούν για 10 έως 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Ανακατέψτε τον κιμά, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 5 έως 10 λεπτά, μέχρι δηλαδή ο κιμάς να ροδίσει.
Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξύδι και τα φύλλα δάφνης.
Γεμίστε και βράστε νερό στο βραστήρα.
Λιώστε μέσα τον κύβο και ρίξτε το στην κατσαρόλα με τον κιμά.
Ανακατέψτε καλά, ανεβάστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα να βράσουν.
Πασπαλίστε με το πιπέρι, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσουν τα υλικά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Στο μεταξύ …
Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με τρία τέταρτα βραστό νερό, προσθέστε μια μικρή πρέζα αλάτι και βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους πακέτου, ώστε να ζυμαρικά σας να βγουν al dente.
Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα συνοδέψτε τα με τη σάλτσα μπολονέζ και τυρί παρμεζάνας!