Το κακό με τα κρακεράκια του εμπορίου είναι ότι σχεδόν όλα περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι. Να λοιπόν μια συνταγή με κρακεράκια για μωρά, νόστιμα και θρεπτικά.
Υλικά
- βρώμη, σπόρους ή νιφάδες, μία γεμάτη κούπα
- φαγόπυρο, μία γεμάτη κούπα (ή μία κούπα έτοιμο αλεύρι φαγόπυρου)
- λιναρόσπορο, 2 κουταλιές σούπας
- διατροφική μαγιά, 2 κουταλιές σούπας (ή επιπλέον βρώμη ή φαγόπυρο)
- μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά γλυκού
- ελαιόλαδο, 4 κουταλιές σούπας
- νερό, περίπου 1/2 κούπας
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 205C. Αλέστε σε στεγνό μπλέντερ κατά σειρά τη βρώμη, το φαγόπυρο, και τελευταίο τον λιναρόσπορο. Ανάλογα με το μπλέντερ σας, ίσως χρειαστεί να το γέρνετε ενώ δουλεύει ώστε να γίνει καλύτερα η άλεση. Αναμείξτε σε ένα μπολ τα στεγνά υλικά, δηλαδή το αλεύρι βρώμης, το αλεύρι φαγόπυρου και τον τριμμένο λιναρόσπορο, την διατροφική μαγιά (αν χρησιμοποιήσετε) και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το ελαιόλαδο και λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ζυμάρι.
Στρώστε δύο ταψιά με λαδόκολλα ή πατάκια σιλικόνης. Χωρίζετε το ζυμάρι στα δύο. Απλώνετε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη (ή με ένα μακρόστενο ποτήρι) ώστε να γίνει ένα (σχεδόν) παραλληλόγραμο φύλλο που χωρά στο ταψί σας. Χαράζετε (αλλά δεν κόβετε) το κάθε φύλλο σε παραλληλόγραμμα. Αυτό θα βοηθήσει να σπάσετε τα κρακεράκια σε ομοιόμορφα κομμάτια μετά το ψήσιμο. Αν το ξεχάσετε, μπορείτε να τα σπάσετε σε ακανόνιστα κομμάτια. Ψήνετε για 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: veganMamagr.blogspot.gr