Ήταν από τις αγαπημένες παιδικές μυρωδιές, που πλημμύριζαν το σπίτι. Και είναι από τις μυρωδιές που σε ταξιδεύουν πίσω στα χρόνια αυτά. Ο λόγος για το σπιτικό ψωμί, όταν αρχίζει να μυρίζει την ώρα που ψήνεται στο φούρνο.
Αυτές τις ημέρες της καραντίνας, όλο και περισσότερες νοικοκυρές επιλέγουν να φτιάχνουν μόνες το ψωμί. Και είναι ιδανική επιλογή. Εμείς ψάξαμε κι ανακαλύψαμε για εσάς μια εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
500 ml χλιαρό νερό
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μισό νερό και 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνετε για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στη λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνετε καλά με τα χέρια τουλάχιστον για 10 λεπτά.
Μόλις τελειώσετε με το ζύμωμα, αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Μετά τη ζυμώνετε για άλλα 5 λεπτά και την χωρίζετε σε 3 μέρη.
Πλάθετε τρία καρβέλια και τα τοποθετείτε στη λαμαρίνα στην οποία έχετε τοποθετήσει μία λαδόκολλα
Σκεπάζετε με μια μεγάλη πετσέτα τη λαμαρίνα με τα καρβελάκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Επιλέξτε να είναι σε ζεστό μέρος, ενώ αν θέλετε να «έρθουν» γρηγορότερα, σκεπάστε τα με μια κουβέρτα.
Μόλις είναι έτοιμα, βρέχετε τα καρβέλια ελαφρώς, τα χαράζετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.