Για τις μέλλουσες μανούλες που μπορεί να συλλογίζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του φυσικού τοκετού και της καισαρικής τομής, μια μελέτη του Henry Ford Hospital δείχνει ότι η καισαρική τομή κάνει τα μωρά επιρρεπή στις αλλεργίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες συγκριτικά με τα μωρά που γεννιούνται με φυσικό τρόπο, όταν εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνων στο σπίτι, όπως εκείνων που προέρχονται από σκύλους, γάτες και σκόνη.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας προωθούν περαιτέρω την υπόθεση ότι η πρώιμη παιδική έκθεση σε μικροοργανισμούς επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση των αλλεργιών», λέει η Cole Johnson , πρόεδρος στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Henry Ford και επικεφαλής της μελέτης. «Πιστεύουμε ότι η έκθεση ενός μωρού σε βακτηρίδια τη στιγμή που γεννιέται επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα».
Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 1.258 βρέφη και οι επιστήμονες τα εξέταζαν σε διαστήματα ενός μήνα, έξι μηνών, ενός χρόνου και δύο χρόνων. Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο του μωρού και της μητέρας, από το μητρικό γάλα και την οικιακή σκόνη. Παράλληλα, συνυπολόγισαν το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, την ύπαρξη κατοικίδιων ζώων, την έκθεση στο τσιγάρο, τις ασθένειες του μωρού και τα φάρμακα που τυχόν του χορηγήθηκαν.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στην ετήσια συνάντηση στο Σαν Αντόνιο.