Όταν ετοιμαζόσασταν να γίνετε γονιός για πρώτη φορά, μπορεί να είχατε διαβάσει ένα ή δύο βιβλία εγκυμοσύνης και μωρού και ίσως να συμμετείχατε σε κάποια σεμινάρια για να προετοιμαστείτε σωστά για το θαύμα που στο εξής θα σας ακολουθούσε σε όλη σας την ζωή. Κανείς, όμως, δεν σας είχε προετοιμάσει σωστά για το γεγονός ότι το να είναι κανείς γονιός δεν είναι καθόλου εύκολο.
Αντιθέτως, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία άκρως απαιτητική και προκλητική «δουλειά», γεμάτη, ωστόσο, με άπειρα συναισθήματα και ευκαιρίες που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει και να βιώσει αν δεν βρεθεί στην ίδια θέση. Μόλις γίνεις γονιός μένεις «κολλημένος» σε αυτήν την κατάσταση και δεν υπάρχει, πια, καμία επιστροφή. Τότε καταλαβαίνεις το άγχος και τις αμέτρητες απογοητεύσεις που βιώσανε οι γονείς σου και νιώθεις πώς είναι να είσαι ένας από αυτούς. Είναι πράγματι ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον, καθώς απαιτεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους, οι οποίοι θα ερμηνευτούν από τον ίδιο άνθρωπο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ο γονιός καλείται από το να μπορέσει να διαχειριστεί το παιδί του, μέχρι να το βοηθήσει με τα μαθήματά του, να γίνει φίλος του στο παιχνίδι και συμβουλάτοράς του στην ζωή. Ποιος όμως γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσει τα παιδιά του; Κατά κοινή ομολογία, η απάντηση είναι κανένας. Και αν υπάρχει κάποιος γονιός που ισχυρίζεται το αντίθετο, σίγουρα το κάνει εγωιστικά.
Η γνώση έρχεται σιγά σιγά, με την εμπειρία, μέσα από επανειλημμένα λάθη και συνεχές στρες, δύο έννοιες που μας ακολουθούν στην καθημερινότητά μας, για πάντα πια. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και ούτε μπορεί να γίνει. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι πρέπει να εστιάσει στο συναισθηματικό κόσμο του παιδιού περισσότερο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, της ενσυναίσθησης και του ακέραιου χαρακτήρα του. Τρεις ιδιότητες που είναι αλληλένδετες μεταξύ τους, που πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και που η μία επηρεάζει άμεση την άλλη. Η ενίσχυση της ατομικότητας και του αυτοσεβασμού θα γίνουν τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του, ενώ ανάμεσα στα όσα ένας γονιός «οφείλει» να κάνει για να μεγαλώσει το παιδί του όσο πιο σωστά γίνεται, να το βοηθήσει να καλλιεργήσει τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητές του, δύο σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές για την υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξή του.
Και παρόλο που το ένστικτό τις περισσότερες φορές μας οδηγεί για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στο project «μεγάλωμα παιδιού», μπορούμε πάντα να βελτιωθούμε αρκεί να έχουμε τη θέληση και τη σωστή καθοδήγηση. Υπάρχουν, λοιπόν, βιβλία γονικής φροντίδας που μπορούν να μας καθοδηγήσουν μέσα από παραδείγματα ώστε να βοηθήσουμε το παιδί μας να εξελιχθεί σε έναν υγιή ψυχικά και συναισθηματικά άνθρωπο με αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση και ακέραιο χαρακτήρα.
Βιβλία που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα και «ασφαλέστερα» απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά όχι μέσω της εύκολης οδού, με λίστες και «σχέδια» για την επιτυχία. Αντιθέτως, τα καλύτερα βιβλία γονικής φροντίδας μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα από έναν περίπλοκο και αρκετά σκληρό τρόπο. Βιβλία που επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω ότι κανένας γονιός δεν μπορεί να προβλέψει και να ελέγξει όλες τις καταστάσεις, ωστόσο δεν είναι ο μόνος.
Και τα καλύτερα βιβλία είναι εκείνα που ταυτόχρονα μοιάζουν παρηγορητικά αλλά και προκλητικά -όπως και αυτά που θα βρείτε παρακάτω, από τις εκδόσεις Διόπτρα– υπενθυμίζοντας και με το παραπάνω ότι για να γίνουμε ένας γονιός που είναι πάντα παρών, συγχωρητικός και ευγενικός με το παιδί μας πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να είμαστε όλα τα παραπάνω με τον ίδιο μας τον εαυτό.
«Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου»
Στο best seller των Sunday Times, «Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου», η κορυφαία ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry αποκαλύπτει τις ζωτικές ενέργειες και τις υποχρεώσεις των σχέσεων. Είτε σας ενδιαφέρει να καταλάβετε πώς σας έχει διαμορφώσει η ανατροφή σας, είτε θέλετε να χειριστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας, ακόμη κι αν επιθυμείτε να υποστηρίξετε τον σύντροφό σας, στις σελίδες του θα βρείτε απαραίτητες πληροφορίες και ρεαλιστικές συμβουλές. Οι συμβουλές της Philippa Perry, λογικές και χωρίς κρίση, γραμμένες με κομψότητα και πειστικό τρόπο αποτελούν βασικό πόρο για το πώς να έχετε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ανάμεσα στους οποίους, φυσικά, και τα παιδιά σας.
«Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο»
Αν, ωστόσο, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το πώς θα μεγαλώσετε τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε το βιβλίο των Jessica Joelle Alexander και Iben Dissing Sandahl «Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο». Μέσα από πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν μπορείτε να μάθετε ποια είναι η φιλοσοφία των Δανών στην ανατροφή των παιδιών τους και ακολουθώντας τις έξι θεμελιώδεις αρχές τους -παιχνίδι, αυθεντικότητα, αναπλαισίωση, ενσυναίσθηση, όχι τελεσίγραφα, συντροφικότητα- να επιτύχετε κι εσείς το ζητούμενο.
«Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν»
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η καθημερινότητα είναι αρκετά απαιτητική και ο τρόπος που την ζούμε όλοι οι γονείς δεν μας αφήνει περιθώρια να εστιάσουμε αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών μας, το βιβλίο της διακεκριμένου ψυχολόγου και συγγραφέα Sarah Ockwell- Smith, «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», δείχνει τον τρόπο με απλές και πρακτικές συμβουλές πώς να μεγαλώσετε συνεργάσιμα, ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά, δίνοντας λύση σε καθημερινά προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι γονείς σχετικά με την συμπεριφορά των παιδιών τους όπως γκρίνια και κλάμα, ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή, αγένεια, ψέματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α.
«Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση»
Αυτό που υποστηρίζει η Jane Nelsen στο βιβλίο της «Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση», με περισσότερα από 700.000 αντίτυπα παγκοσμίως, είναι το ότι με οδηγό τη θετική πειθαρχία μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν αυτοσεβασμό, υπευθυνότητα και πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες. Η διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών σας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας, από ένα τρίχρονο μέχρι έναν επαναστατημένο έφηβο, να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε σε μια ουσιαστική βάση τη σχέση σας με το παιδί σας.
«Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας»
Για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να ζήσετε πραγματικά ευτυχισμένοι, αυτό που υποστηρίζει η Stefanie Stahl μέσα από το βιβλίο «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας» είναι ότι πρώτα πρέπει να αποδεχθείτε το «σκοτεινό» παιδί που βρίσκεται μέσα σας και να συμφιλιωθείτε μαζί του. Μέσα από την αυτεπίγνωση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από παλιά ψυχικά μοτίβα, αλλάζοντας τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές σας.