Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας και να εξηγήσετε ότι τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα θέλουμε και πρέπει μερικές φορές να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Μην φοβάστε να διερευνήσετε την αίτια για την οποία το παιδί σας έχει θυμώσει.
Διαβάστε μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει:
1. Μην στέκεστε μπροστά στο παιδί
Όταν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και είναι εκτός ελέγχου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθείτε μπροστά του και να το κοιτάξετε στα μάτια. Το πιθανότερο είναι ότι θα το «φουντώσετε» ακόμα περισσότερο.
2. Μην παρασύρεστε από τα συναισθήματά σας
Όταν το παιδί είναι θυμωμένο κάντε μία βόλτα, περπατήστε λίγο, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να διατηρήσετε τον έλεγχο.
3. Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα για τον θυμό του παιδιού
Ναι, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή. Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες; Αν δεν σας δίνει κάποια εξήγηση αναφορικά με το τι είναι αυτό που το εξόργισε, δώστε του λίγο χρόνο μόνο του μέχρι να ηρεμήσει.
4. Μην προσπαθείτε να μιλήσετε λογικά με ένα θυμωμένο παιδί
Μην προσπαθήσετε τη στιγμή της έκρηξης να κάνετε μία λογική συζήτηση με το θυμωμένο παιδί σας, διότι αυτό είναι αδύνατο.
5. Μην εξαπολύετε απειλές εν βρασμώ
Αν προσπαθήσετε να το τιμωρήσετε την ώρα που είναι θυμωμένο, οι πιθανότητες είναι να προκαλέσετε περαιτέρω εκρήξεις.
6. Μιλήστε με το παιδί σας όταν τα πράγματα θα έχουν ηρεμήσει
Ρωτήστε το παιδί σας τι ήταν αυτό που προκάλεσε το συγκεκριμένο ξέσπασμα. Με την κουβέντα, όμως, μπορεί να βοηθήσετε το παιδί να βρει λύσεις.