![](https://www.baby.gr/wp-content/uploads/2025/02/close-up-smiley-people-posing-together.jpg)
Οι περισσότεροι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Να είναι επιτυχημένα στο σχολείο, να αναπτύσσουν υγιείς φιλιες και να νιώθουν ασφάλεια και αγάπη στο σπίτι. Όμως, μερικές φορές η δυσλειτουργία στην οικογένεια μπορεί να μην οδηγεί στην επίτευξη αυτών των στόχων. Η συνειδητοποίηση, ότι η δυναμική της οικογένειάς σας μπορεί να μην είναι υγιής, οδηγεί σε στρεσογόνους καταστάσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, αν γνωρίζετε πώς να βελτιώσετε αυτήν την δυναμική.
Ανεξαρτήτως του αν υφίσταται δυσλειτουργία ή άλλες προκλήσεις στην οικογένειά σας, γνωρίζοντας πώς να διακρίνετε τα σημάδια της δυσλειτουργίας και να κάνετε βήματα προς τη διαχείρισή της, τότε μπορεί να δημιουργήσετε ένα πιο λειτουργικό, οικογενειακό περιβάλλον.
Τι θα πει «δυσλειτουργική» οικογένεια
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, στο οποίο όλοι να συμφωνούν, ότι πρόκειτια για τον ορισμό της δυσλειτουργικής οικογένειας. Τυπικά, όμως, μπορεί να προσδιοριστεί ως τέτοια από διάφορους λόγους.
Σε γενικές γραμμές, μια δυσλειτουργική οικογένεια χαρακτηρίζεται από αλληλεπιδράσεις που εμποδίζουν τα μέλη της οικογένειας να αισθάνονται ασφάλεια και στοργή, είτε σωματικά είτε ψυχικά.
Μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να αναπτύξουν μια εγγύτητα μεταξύ τους ή να εκφραστούν πλήρως. Μερικές φορές η σημαντική οικογενειακή δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει στα μέλη της οικογένειας προβλήματα ψυχικής υγείας που τα εμποδίζουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις εκτός της οικογένειάς τους.
Τα σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσετε
- Έλλειψη επικοινωνίας
- Συνεχείς διαμάχες
- Μυστικά
- Χειριστικές συμπεριφορές
- Απουσία συναισθηματικής υποστήριξης ή ενσυναίσθηση
- Μη υγιείς συνδέσεις
- Αποδιοπομπαίοι τράγοι ή απόδοση ευθυνών στους άλλους
- Αντιστροφή ρόλων μεταξύ γονέων και παιδιών
- Αμελής ή αμέτοχη γονική μέριμνα
- Τάση προς χειριστικές συμπεριφορές
- Κακοποίηση
Tips για να βελτιώσετε τη δυναμική της οικογένειας
Προκειμένου να αλλάξετε και να ενισχύσετε τη δυναμική της οικογένειας, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τι δεν λειτουργεί σωστά. Και αυτό ξεκινά από τη συνειδητοποίηση των ρόλων που παίζει ο καθένας μέσα σε αυτή.
Ακολουθούν μερικά tips έτσι ώστε να αποφύγετε τα… χειρότερα
- Δώστε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία
- Ενθαρρύνετε την αυτοφροντίδα
- Να έχετε υγιής στρατηγικές διαχείρισης
- Διδάξτε τεχνικές συναισθηματκής αυτορρύθμισης
- Ενισχύστε την αίσθηση της αυτονομίας
- Δημιουργήστε ένα πλάνο διαχείρισης των αψιμαχιών
- Παραμείνετε ψύχραιμοι και αποφύγετε κλιμακώσεις