4 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας

Το να είσαι γονιός δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι του γονεϊκού ρόλου είναι ο τρόπος που μαθαίνεται τα παιδιά μέσω του διαλόγου.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά παίρνουν τα πάντα κυριολεκτικά και ο τρόπος που μιλάτε τους οικοδομεί την προσωπικότητά τους. Ως γονείς που θέλουμε το καλύτερο για αυτά, μερικές φορές λέμε πράγματα που δεν εννοούμε πραγματικά. Προσοχή: γιατί μπορεί να γίνει… ζημιά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα 4 πράγματα που οι γονείς και οι παππούδες δεν πρέπει ποτέ να πούνε στα παιδιά τους:

1. «Είσαι κακό αγόρι/κορίτσι»

Ποτέ μην τροφοδοτείτε με αρνητικές σκέψεις τα παιδιά σας, αυτό σκοτώνει την αυτοεκτίμησή τους. Τα παιδιά είναι αθώα και πιστεύουν στην καλοσύνη. Εξηγήστε τους ότι κάποιες λέξεις ή ενέργειες είναι κακές, διότι μπορεί να βλάψουν κάποιον. Αλλά ποτέ μην τους πείτε ότι είναι κακό αγόρι/κορίτσι. Να σχολιάζεται τα καλά πράγματα που προσπαθούν να κάνουν. Θα μπορούσατε να του πείτε: «είσαι το καλύτερο / φωτεινότερο παιδί στον κόσμο», αυτό θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θέλουν να σας απογοητεύσουν. Διδάξτε τους τι είναι σωστό και τι λάθος.

2. Ένα σκέτο «ΟΧΙ»

Ένα «όχι» είναι πολύ σκληρό για τον μικρό πρίγκιπα ή τη μικρή πριγκίπισσα σας. Αν τα παιδιά ακούνε «όχι» όλη την ώρα, χάνουν την εμπιστοσύνη και την πίστη στους γονείς τους. Δώστε τους διάφορες επιλογές. Για παράδειγμα, αντί να λέτε «Μη φωνάζεις», προσπαθήστε να πείτε «Μίλα πιο σιγά σε παρακαλώ». Αντί του «Μην παίζετε στο σπίτι», πείτε «Καλέστε τους φίλους σας και πηγαίνετε να παίξετε όλοι μαζί στο πάρκο.»

3. «Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδελφό / αδελφή σου;»

Ποτέ μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με τον αδελφό / αδελφή τους. Τους κάνει να ζηλεύουν. Ακόμα, νιώθουν αποτυχημένα και αρχίζουν να αντιπαθούν τα αδέλφια τους.

4. «Άφησέ με ήσυχο!»

Είστε τα πάντα για τα παιδιά σας. Ποτέ μην του πείτε ότι θα το αφήσετε μόνο του. Ποτέ μην του πείτε τίποτα που θα το βλάψει, σε βαθμό που ίσως να θεωρεί ότι δεν το αγαπάτε ή δεν το θέλετε. Ο διάλογος με τα παιδιά μας μας διδάσκει την… υπομονή!

Exit mobile version