Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον σεισμό και πώς θα προστατευθούμε

 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νησί της Σαντορίνης και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τους αρμόδιους φορείς είναι και το κλείσιμο των σχολείων. Καθόσον αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, σίγουρα τα παιδιά θα έχουν ακούσει κάτι σχετικό με αυτό το φαινόμενο.

Πώς όμως μπορείτε ηρεμήσετε τα παιδιά σχετικά με τον σεισμό και να τα προετοιμάσετε καλύτερα;
σμό;

Πρώτα από όλα, το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε είναι να επιδείξετε ψυχραιμία και να εξηγήστε στα παιδιά, ότι ο σεισμός αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, όπως η καταιγίδα ή η βροχή. Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά διαχεριίζονται με καλύτερο τρόπο ένα φαινόμενο, όταν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

Δεύτερον, μιλήστε στα παιδιά σας για το τι θα χρειαστεί να κάνουν αν βρίσκονται εκτός σπιτιού την ώρα του σεισμού, ενώ αν είναι στο σχολείο ή το φροντιστήριο επικοινωνήστε με τους εν λόγω χώρους.

Οι έντονες εικόνες μπορεί να τρομάξουν τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που ζουν σε μια σεισμογενή χώρα. Οι γονείς χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συχνότητα με την οποία τα παιδιά εκτίθενται στις ειδήσεις.

Ακόμη, μοιραστείτε μαζί τους τους φόβους τους και ότι εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για τα ίδια και για την ασφάλειά τους.

Απαντήστε στις ερωτήσεις τους και αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις, αναζητήστε τις μαζί.

Αν δεν γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία του σπιτιού σας, σε περίπτωση σεισμού επικοινωνήστε με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να σας κατευθύνει. Παράλληλα, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την επαφή για να απαντήσετε και σε ερωτήσεις των παιδιών σας, που μπορεί να μη γνωρίζετε την απάντηση.

Τι κάνουμε για την προστασία μας κατά τη διάρκεια του σεισμού

Τι κάνουμε για την προστασία μας κατά τη διάρκεια του σεισμού

Εάν είστε μέσα σε κτίριο:

Μείνετε στον χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρι σας το πόδι του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο, σκύψτε μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.

Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Eάν οδηγείτε:

Μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας, και σταθμεύσετε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κά. Φροντίστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία.

Τι κάνουμε μετά τον σεισμό

 

Η αξιοσημείωτη οδηγία που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας

Ο σχεδιασμός της οικογένειας για περίπτωση ανάγκης είναι κάτι που θα πρέπει να συζητιέτα συχνά πυκνά με τα παιδιά, και δεν αφορά απαραίτητα σε σεισμό. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ορίσει ένα ασφαλές σημείο συνάντησης της οικογένειας για την περίπτωση που είμαστε «σκορπισμένοι» έξω από το σπίτι, σε περίπτωση που σημειωθεί ένας δυνατός σεισμός.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι κινητά είναι πιθανό να μη λειτουργούν λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, οπότε το σταθερό σημείο συνάντησης είναι ζωτικής σημασίας για να βρεθούμε όλοι μαζί.

Exit mobile version