Με το νέο βιβλίο της Patricia Valdez, «Πώς ακούμε το σύμπαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν νέες σφαίρες του διαστήματος, ενώ μέσα από τις εκπληκτικές εικονογραφήσεις του εξερευνούν την επιστήμη, το διάστημα και την ιστορία.
Γραμμένο από μια μοριακή βιολόγο και εικονογραφημένο από μια βραβευμένη καλλιτέχνιδα, το βιβλίο στην ουσία αποτελεί μια βιογραφία της Gabriela Gonzalez, η οποία μετανάστευσε στην Αμερική και έγινε μια πρωτοποριακή επιστήμονας.
Το 1916, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε μια θεωρία. Πίστευε ότι κάπου εκεί έξω στο σύμπαν, υπήρχαν συγκρούσεις στο διάστημα. Αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μικρά ηχητικά κύματα στον ιστό του χωροχρόνου που θα μπορούσαν να μεταφέρουν πολλά μυστικά του μακρινού σύμπαντος. Αλλά ήταν μόνο μια θεωρία. Δεν μπορούσε να την αποδείξει όσο ζούσε.
Πολλά χρόνια αργότερα, μια μετανάστρια επιστήμονας ονόματι Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ έθεσε τα ίδια ερωτήματα. Οπλισμένη με τη σύγχρονη τεχνολογία, εντάχθηκε σε μια ομάδα φυσικών που ξεκίνησαν να αποδείξουν τη θεωρία του Αϊνστάιν. Στην αρχή, δεν υπήρχε τίποτα. Αλλά μετά -ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη σύγκρουση των δύο μαύρων τρυπών- άκουσαν έναν ήχο. Η Γκαμπριέλα και η ομάδα της εξέτασαν, μέτρησαν και ξαναμέτρησαν μέχρι να βεβαιωθούν.
Η Γκαμπριέλα Γκονζάλες και η ομάδα της απέδειξαν ότι άκουσαν τα βαρυτικά κύματα και ότι η θεωρία του Αϊνστάιν είναι σωστή.
Ολοκληρώνοντας το έργο που είχε ξεκινήσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν 100 χρόνια νωρίτερα, η Γκονζάλεζ άνοιξε νέους δρόμους για την έρευνα του χωροχρόνου. Σε ένα συναρπαστικό εικονογραφημένο βιβλίο που καλύπτει 100 χρόνια, 2 πρωτοπόρους επιστήμονες και 1 πρωτοποριακή ανακάλυψη, η Patricia Valdez ρίχνει φως σε μια ελάχιστα γνωστή αλλά εξαιρετική ιστορία.