Η αλήθεια είναι πως τα νήπια είναι τόσο δραστήρια και αεικίνητα που αισθάνεστε πως έχει χαλάσει ο διακόπτης τους και είναι μονίμως στο on. Ακόμη και αν νυστάζουν ή πλησιάζει η ώρα του ύπνου, έχουν απίστευτη ενέργεια και είναι στα «κόκκινα», με αποτέλεσμα να πιάνει απελπισία τους γονείς.
Ωστόσο, υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε για ύπνο το νήπιο παιδί σας εύκολα, χωρίς φωνές και απειλές.
Ξεκινήστε τη διαδικασία χαλάρωσης νωρίτερα από την ώρα που είναι να πάει για ύπνο. Επειδή δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη να «γυρίσουν» τον διακόπτη, φροντίστε οι ώρες πριν τον ύπνο να είναι ήρεμες και χαλαρωτικές.
Καθιερώστε μία ρουτίνα ύπνου. Όπως κάνατε όταν ήταν μωρό, το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στη νηπιακή ηλικία. Φτιάξτε του ένα πρόγραμμα και μην παρεκκλίνετε από αυτό.
Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, ώστε να ρυθμιστεί και το βιολογικό του ρολόι. Αν αποφασίσετε να κοιμάται στις 9 το βράδυ, τηρείστε ευλαβικά το πρόγραμμα. Και όχι το ένα βράδυ να κοιμάται στις 9 και το επόμενο μία ώρα αργότερα.
Μην υποκύπτετε στο κλάμα του. Αρκετές φορές θα κλάψει, θα φωνάξει, θα αντιδράσει για να μην πάει για ύπνο. Ή θα θέλει να κοιμηθεί μαζί σας. Ωστόσο, θα πρέπει να δείξετε χαρακτήρα. Θα του εξηγήσετε με ήρεμο τρόπο ότι θα πρέπει να κοιμηθεί και πως εσείς θα είστε στο διπλανό δωμάτιο και αν σας χρειαστεί, θα πάτε κοντά του. Γι’ αυτό και η ώρα ύπνου που θα καθιερώσετε θα πρέπει να είναι νωρίς και όχι λίγο πριν πάτε οικογενειακώς για ύπνο.
Όταν το πρώτο βράδυ πάει μόνο του για ύπνο, το επόμενο πρωί πείτε του πόσο περήφανη είστε για εκείνο. Και πως πια είναι ένα μεγάλο παιδί και θα μεγαλώσει κι άλλο, άμα κοιμάται νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι έχει κάνει πραγματικά ένα κατόρθωμα.