Τα παιδιά από τη φύση τους έχουν πολλές ερωτήσεις για τα πάντα. Απορίες που ζητάνε απαντήσεις, από το πιο μικρό πράγμα, έως την πιο πολύπλοκη έννοια. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσετε να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους από το να τους διαβάσετε ένα βιβλίο και να τους εισάγετε στο υπέροχο και συναρπαστικό σύμπαν των βιβλίων από πολύ μικρή ηλικία.
Το «Αν Ερχόσουν στη Γη» της Sophie Blackall, από τις εκδόσεις Διόπτρα, με την αριστουργηματική εικονογράφηση -έχει βραβευτεί δύο φορές με το Caldecott Medal για τις εικονογραφήσεις της- αποτελεί την ιδανικότερη αφορμή για να συζητήσετε με το παιδί σας για τα πάντα, μέσα από τα πολλά ερεθίσματα που δίνει τόσο μέσω της αφήγησης, όσο και μέσα από τις υπέροχες και με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια εικόνες του. Πρόκειται για ένα βιβλίο με χιούμορ και ταυτόχρονα ευαίσθητο, ελκυστικό και στοχαστικό που θέτει μεγάλες ερωτήσεις σχετικά με την ζωή και περνάει το μήνυμα ότι για να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο και τη Γη, πρέπει πραγματικά να δούμε τον καθένα ως μοναδικό και πολύτιμο.
Η Sophie Blackall πέρασε αρκετά χρόνια σχεδιασμού, έρευνας, ταξιδιού και συνομιλίας με άλλους για να καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο της -κάθε πρόσωπο του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικούς ανθρώπους που η ίδια είχε συναντήσει- μέσα από το οποίο περνάει το μήνυμα σε όλα τα παιδιά του κόσμου ότι παρόλο που είναι ξεχωριστά και μοναδικά, συνδέονται μεταξύ τους μέσα από τον κοινό συνδετικό κρίκο που τα ενώνει -τη Γη μας. Εμπνευσμένο, λοιπόν, από τα χιλιάδες παιδιά που η συγγραφέας και εικονογράφος συνάντησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της με την υποστήριξη της UNICEF και του Save the Children, συλλαμβάνει στην ουσία το τί ακριβώς σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
Στις σελίδες του απεικονίζονται παιδιά και διαφορετικά πρόσωπα από όλα τα κοινωνικά στρώματα στο περιβάλλον τους -διακριτικά και προσεκτικά, δίνοντας έμφαση στην αναπαράσταση και την εικόνα- γίνονται αναφορές στο σώμα και τη γήρανση, το σπίτι και τα ταξίδια, το φαγητό και το ποτό, τις σχέσεις μεταξύ μας, την ώρα που ανθρώπινοι χαρακτήρες με μεγάλα μάτια διαφόρων σχημάτων, εθνοτήτων και ικανοτήτων δείχνουν ευγενικό σεβασμό μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα, εγκυκλοπαιδικοί πίνακες του φυσικού κόσμου -πουλιά, θαλάσσια ζωή, χλωρίδα και πολλά άλλα- αποδίδονται με επίπονη λεπτομέρεια και λαμπερά χρώματα.
Ο αφηγητής, ο μικρός Κουίν με το ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα καστανά μαλλιά και το κόκκινο σκουφάκι, γράφει ένα γράμμα σε όλους τους εξωγήινους που ίσως σκέφτονται να επισκεφθούν τη Γη περιγράφοντας πώς στην πραγματικότητα είναι η Γη μέσα από τα μάτια του.
Αυτό που ακολουθεί είναι η εισαγωγή ενός παιδιού σε αυτόν τον περίπλοκο πλανήτη που ξεκινά από ένα δωμάτιο, ταξιδεύει μέχρι το διάστημα και στη συνέχεια επιστρέφει στη Γη και τη γεωγραφία, και φυσικά τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή -από το πού ζουν, μέχρι το πώς και το τί κάνουν. Ακολούθως, οι επισκέπτες του διαστήματος (και οι αναγνώστες) μαθαίνουν για την έννοια της οικογένειας και την καριέρα, τα ρούχα, τις μεταφορές, την πανίδα, ακόμη και την νοηματική γλώσσα αλλά και τη γραφή Braille, την ένταξη και την ποικιλομορφία, τη χαρά και τον πόνο -όλα παρουσιάζονται με πολύ εύστοχο τρόπο.
Αυτό που θα διαπιστώσετε διαβάζοντάς το είναι ότι, τελικά, δεν πρόκειται για ένα απλό παιδικό βιβλίο. Αλλά για μία τρυφερή εικονογραφημένη γιορτή, μια σύνοψη όλων των ζωντανών πραγμάτων και του τρόπου με τον οποίο κατοικούμε στον κόσμο μας, προσφέροντας παράλληλα την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Μια παρότρυνση για δράση ώστε να στεκόμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι στον όμορφο πλανήτη μας. Να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο και να εκτιμούμε ο ένας τον άλλον -την ομοιότητα και τις διαφορές μας.
Το «Αν ερχόσουν στη Γη» μπορείτε να το μοιραστείτε με επισκέπτες, φίλους παλιούς και νέους, καθώς πρόκειται για ένα έργο στο οποίο οι διαφορές δημιουργούνται για να αποκαλύψουν μια ανθρώπινη οικογένεια χωρίς αποκλεισμούς σε έναν μοναδικό και πολύτιμο πλανήτη.
Μπορεί σε μερικούς η προσπάθειά της Blackall να εξηγήσει τον κόσμο σε ένα βιβλίο να φαίνεται αρκετά φιλόδοξη ιδέα, ωστόσο, η συγγραφέας μέσα από τα μάτια του Κουίν, και την αριστουργηματική εικονογράφηση που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, κατάφερε να αποτυπώσει σε αυτό με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα εμείς οι γονείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας. Κι αν τα παιδιά σας βρουν παραλείψεις -ο κόσμος μας είναι ανεξάντλητος άλλωστε και τα ερεθίσματα για κάθε παιδί διαφορετικά- ίσως αυτές να αποτελέσουν την καλύτερη έμπνευση για να γράψουν το δικό τους γράμμα προς έναν επισκέπτη από άλλο πλανήτη εξηγώντας του τον κόσμο τους.