Τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο περιμένουν με αγωνία τα παιχνίδια που θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων ενώ οι γονείς από την πλευρά τους προσεύχονται τα παιχνίδια αυτά να είναι κατάλληλα και να μην τους οδηγήσουν στην τρέλα.
Δώστε προσοχή λοιπόν νονοί, νονές, παππούδες και γιαγιάδες ή όσοι τελοσπάντων σκοπεύετε να ξεχυθείτε στους δρόμους και να αγοράσετε δώρα για παιδιά και αποφύγετε τα 5 παρακάτω είδη παιχνιδιών.
Τα παιχνίδια που κάνουν φρικτούς ήχους
Εάν «πιάσετε» τον εαυτό σας να γοητεύεται από ένα παιχνίδι που τραγουδά ένα τραγούδι, επαναλαμβάνει μια φράση ή κάνει τον ίδιο επαναλαμβανόμενο θόρυβο αγοράστε το και κάνε ένα μίνι τέστ στον εαυτό σας.
Βρείτε ένα μικρό μπάνιο. Κλειδωθείτε σε αυτό το μπάνιο για 48 ώρες μαζί με το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών, παίξτε με το παιχνίδι κάθε 5 λεπτά. Αν στο τέλος καταφέρετε να βγείτε υγιής από όλη αυτή τη διαδικασία και εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι ένα πολύ καλό δώρο και όχι ένα «εργαλείο βασανιστηρίων», δεν έχετε παρά να το χαρίσετε!
Τα παιχνίδια που τα κάνουν όλα χάλια
Αν σας ενδιαφέρουν και οι γονείς του παιδιού στο οποίο σκοπεύετε να κάνετε ένα δώρο, δώστε έξτρα προσοχή και μην αγοράσετε παιχνίδια που συνοδεύονται με προϊόντα λάμψης. Αν δεν θέλετε λοιπόν να σας μισήσει η αδερφή σας, η Barbie που σκοπεύετε να χαρίσετε στην ανιψιά σας δεν χρειάζεται να αγαπά το glitter, καθώς και σκέτη να είναι πάλι θα την ενθουσιάσει τη μικρή! Έτσι κι αλλιώς το πιθανότερο είναι όλα τα κοριτσάκια να «βγάλουν το άχτι» στις Απόκριες και να ντυθούν νεράιδες με φορέματα που αστράφτουν, χρυσόσκονες, glitter και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό! Ας ηρεμήσουν προς το παρόν οι μαμάδες!
Τα «ζωντανά» παιχνίδια
Μια φορά κι έναν καιρό, αποφάσισα να κάνω δώρο στο βαφτιστήρι μου ένα παιχνίδι μπάρμπεκιου, το οποίο παραδόξως δεν είχε κουμπί off και κάθε φορά που ανίχνευε κίνηση σε μικρή απόσταση άρχιζε να λειτουργεί και να ακούγονται φωνές που προτρέπουν το μπάρμπεκιου και τη διασκέδαση. Ένα βράδυ τελικά κατέληξε στα σκουπίδια με τους περαστικούς να αναρωτιούνται ποιος είναι εκείνος που προσφέρει κέτσαπ για τα χοντ ντογκ τους.
Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ίσως υπάρχουν και πιο τρομακτικά δώρα όπως π.χ τα Furby που ναι μεν για κάποιους μπορεί να είναι ένα χαριτωμένο γλυκό πλασματάκι που θέλει χάδια, παιχνίδια και γαργαλητά για κάποιους άλλους όμως μπορεί να είναι τρομακτικός ο τρόπος που αλλάζουν τη φωνή τους ή τα μάτια τους. Εκτός αυτού δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τα απενεργοποιήσετε παρά μόνο να τα ξεβιδώσετε και να βγάλετε τη μπαταρία τους εκτός κι αν προτιμάτε να περιμένετε να πάνε για ύπνο. Ξέχασα να σας αναφέρω ότι τα Furby μιλάνε φέρμπικα κι όσο περισσότερο παίζετε μαζί τους τόσα περισσότερα αγγλικά θα αρχίσουν να μιλάνε. Νομίζω λοιπόν πως υπάρχει καλύτερο δώρο να χαρίσετε σε ένα δίχρονο παιδάκι.
Παιχνίδια που απαιτούν έξτρα προσοχή και από τους γονείς
Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο το δώρο σας θα επηρεάσει την καθημερινότητα των γονέων. Για παράδειγμα η κούκλα Baby Alive, που απευθύνεται σε κοριτσάκια, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολύ φροντίδα και από τις μαμάδες. Κουνώντας το κεφαλάκι της δείχνει τι ακριβώς χρειάζεται και το λέει και στα ελληνικά. Μόλις πεινάσει πρέπει να της ετοιμάσετε το φαγητό της και να την ταΐσετε. Μετά φαντάζεστε τι επακολουθεί… θα λερώσει την πάνα της οπότε είναι ώρα για αλλαγή! Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, θέλει αγκαλίτσα, πιπίλα και ένα γλυκό νανούρισμα!
Πρώτον οι έρημοι γονείς θα πρέπει να ανακατεύουν τα πακέτα από τις παιδικές τροφές που συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία και να ετοιμάσουν το φαγητό της κούκλας, το οποίο ασφαλώς δεν προορίζεται για κατανάλωση από ανθρώπους. Εννοείται ότι χρειάζεται να βοηθήσουν και με τις πάνες. Κάποια στιγμή επίσης τα ανταλλακτικά τελειώνουν και θέλουν καινούργια, τα οποία οι γονείς καλούνται να αγοράσουν. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν είναι μια διαδικασία αρκετά…περίπλοκη, χρονοβόρα και ενοχλητική. Μήπως να το σκεφτείτε και να χαρίσετε καλύτερα ένα αδερφάκι στο παιδάκι σας;
Παιχνίδια που είναι εντελώς ακατάλληλα
Τέλος κάθε φορά που επιλέγετε ένα παιχνίδι για δώρο φροντίστε να είναι συμβατό με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις του κάθε παιδιού και να έχει στη συσκευασία του σήμα που διευκρινίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάτε επίσης ότι σε παιδάκια κάτω των 3 ετών, δε χαρίζουμε ποτέ παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.