Στη θεωρία, ο μάρσιπος αγκαλιάς φαίνεται να είναι ένας εύκολος και χαριτωμένος τρόπος μεταφοράς του μωρού.
Στην πράξη όμως αρκετοί γονείς δυσκολεύονται στην «τέχνη του περιτυλίγματος» και δυσκολεύονται να αποκτήσουν τον έλεγχο, ακόμη κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν.
Ακόμη και διάσημους γονείς όπως τον Ryan Reynolds, τον έχει τσακώσει ο φακός να μην φοράει σωστά τον μάρσιπο αγκαλιάς.
Με αυτά λοιπόν κατά νου, συγκεντρώσαμε τα 10 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς, όταν χρησιμοποιούν είτε μάρσιπο είτε τα πολύ άνετα babyslings. Πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε διαβάστε αυτό το άρθρο!
Αγοράζουν το λάθος νούμερο
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον οποίο οι γονείς σταματούν να χρησιμοποιούν τον μάρσιπο, οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τον αγόρασαν πήραν το λάθος νούμερο. Αυτό δεν πρέπει να είναι ούτε πάρα πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή είναι να πάρετε το μωρό μαζί σας στο κατάστημα και να το δοκιμάσετε παρέα!
Δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης
Μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό και να περιμένετε ότι με την πρακτική θα αισθάνεστε και τον μάρσιπο πιο άνετο για την μεταφορά, ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι γονείς δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύονται με την αγορά. Μην νομίζετε ότι θα το κάνετε σωστά με την πρώτη προσπάθεια και δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για τα μάθετε να αναδιπλώνετε σωστά το ύφασμα. Ευτυχώς στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο και οδηγοί που σας βοηθούν βήμα προς βήμα.
Τον τοποθετούν πολύ χαμηλά
Όχι μόνο κρέμεται το μωρό χαμηλά, αλλά είναι εξαιρετικά οδυνηρό και για τη μέση σας. Το κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι σε θέση να ξεκουράζεται στο στήθος σας ή όταν μεταφέρεται στην πλάτη σας να ξεκουράζεται στον ώμο σας. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει, όταν ένα μωρό είναι πολύ χαμηλά είναι ότι οι ιμάντες είναι υπερβολικά χαλαροί και επομένως το μωρό γέρνει κατά τη μεταφορά. Ένα καλό κόλπο; Πιέστε ελαφρά την πλάτη του μωρού σας. Εάν κινείται προς το μέρος σας, ο μεταφορέας δεν είναι αρκετά σφιχτός.
Έχουν τα χέρια ελεύθερα
Πολλές γονείς όταν μεταφέρουν το μωρό τους με μάρσιπο έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ολοκληρώσουν όλες τις δουλειές σου και αφήνουν τα χέρια τους ελεύθερα. Όταν όμως έχουμε ένα βρέφος στην αγκαλιά μας είναι σημαντικό να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ασφαλείας. Τα μωρά μπορούν να κινηθούν απότομα και οι ιμάντες να ξεδιπλωθούν. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το multitasking – ειδικά όταν πρόκειται για το μαγείρεμα πάνω από ένα καυτό φούρνο – όπου εάν παραστεί ανάγκη να προστατέψετε το μωρό σας, ενδεχομένως δεν θα είστε σε θέση.
Καλύπτουν το προσωπάκι του μωρού
Θα πρέπει πάντα να ρίχνετε μια γρήγορη ματιά στο μωρό σας ώστε να είστε βέβαιοι ότι το προσωπάκι του δεν είναι καλυμμένο από ύφασμα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας!
Δεν υποστηρίζουν το λαιμό του μωρού
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά δεν έχουν ακόμη τους μύες για να υποστηρίξουν το κεφάλι τους, και κυριολεκτικά γέρνουν προς τα πίσω αν δεν είναι άνετα στην θέση τους.
Περιορίζουν το μωρό στην αναπνοή
Εάν παρατηρήσετε ότι το πηγούνι του μωρού σας στηρίζεται σταθερά πάνω στο στήθος σας, θα πρέπει να το αναπροσαρμόσετε. Μια τέτοια θέση μπορεί δυνητικά να διακόψει την παροχή οξυγόνου στο μωρό.
Αφήνουν τα ποδαράκια του μωρού σε εντελώς ευθεία γραμμή
Ακόμα και διασημότητας όπως ο Ryan Reynolds έχουν κάνει αυτό το λάθος. Τα ποδαράκια των μωρών δεν πρέπει να κρέμονται σε εντελώς ευθεία γραμμή, όπως σε αυτή τη θέση, γιατί υπάρχει κίνδυνος για ανάπτυξη δυσπλασίας του ισχίου. Ιδανικά, το μωρό θα πρέπει να είναι σε στάση «βατραχάκι» με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.
Τα στρέφουν μπροστά πολύ νωρίς
Μην βιαστείτε να βάλετε το μωρό σας στο μπροστινό μέρος του μάρσιπου. Τα νεογέννητα χρειάζονται χρόνο για να ενισχύσουν τη δύναμη από το λαιμό τους. Η γενική σύσταση είναι να περιμένετε έως ότου το μωρό σας μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά σταθερά, συνήθως στους 4-6 μήνες.
Δεν αλλάζουν θέσεις
Αν έχετε βρει μια θέση που σας αρέσει πολύ καλό είναι να μη τη συνηθίσετε. Όχι μόνο είναι σημαντικό να δοκιμάζετε διαφορετικές θέσεις για να προετοιμάσετε το μωρό σας για όταν μεγαλώσει και γίνει πιο κινητικό, αλλά είναι ζωτικής σημασίας τους πρώτους μήνες να βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας κινείται και στις δύο κατευθύνσεις εξίσου. Αν για παράδειγμα μεταφέρετε το μωρό σας με το κεφάλι του προς τα αριστερά, μπορεί να δημιουργηθούν μυϊκές ανισορροπίες και αίσθηση ζάλης.