Η 42χρονη Σάρυ Μπρούνς και ο σύζυγός της διατηρούν από κοινού ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στη Φλόριντα των ΗΠΑ και όπως συμβαίνει με πολλές οικογένειες τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το εισόδημά τους.
Ο σύζυγος της Σάρυ έκανε πρόσφατα ένα σχόλιο μπροστά στον 12χρονο γιο τους αναφορικά με την δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα. Την επόμενη μέρα το αγοράκι ρώτησε: “Μαμά θα πρέπει να αφήσουμε το σπίτι μας και να μείνουμε σε ένα από αυτά τα σπίτια που πληρώνει η κυβέρνηση;” “Η αλήθεια είναι ότι σάστισα αλλά βρήκα τη δύναμη να του απαντήσω” εξομολογείται η Σάρυ: «Έχουμε κόψει τις πολυτέλειες και δεν νομίζω ότι θα αφήσουμε το σπίτι μας. Δεν θέλω να ανησυχείς γι’ αυτό», είπε.
Στις μέρες μας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων κάνουν λόγο για απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανεργία. Ακόμα κι αν στο σπίτι σας δεν μιλάτε για την οικονομική κρίση αναρωτηθήκατε ποτέ αν συμβαίνει το ίδιο και στο σχολείο; Ρώτησα τον γιο μου αν μιλάνε γι’ αυτά τα θέματα με τους συμμαθητές του και μου είπε: «Όλη την ώρα μαμά», τονίζει η Σάρυ.
Το πρόσωπο όμως το οποίο θα έπρεπε να θίγει τέτοιου είδους συζητήσεις είστε εσείς. Με τη σωστή προσέγγιση μπορείτε να δώσετε τις σωστές απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα του παιδιού. Παρουσιάζουμε τα σημεία στα οποία καλό είναι να εστιάσετε.
Κρατήστε ιδιωτικές τις συζητήσεις σας
Έχετε μια σύντομη συζήτηση με τον σύζυγό σας στο τραπέζι σχετικά με τις πληρωμές της πιστωτικής σας κάρτα, ή μπορεί να μιλάτε στο τηλέφωνο με την αδερφή σας για τα χρέη. Ξαφνικά το παιδί σας έχει προβλήματα με τον ύπνο του και προτείνει να ανοίξετε τον κουμπαρά του. Δεν μπορεί όλο αυτό να είναι σύμπτωση. «Τα παιδιά δεν πρέπει να ακούνε όταν συζητάτε για σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή άλλα ενδοοικογενειακά» λέει ο ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, Μάρλιν Πότας. «Καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζετε και απ΄όσα θα θέλατε πραγματικά να γνωρίζουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να μην ξέρουν όλη την αλήθεια αλλά αισθάνονται ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει» , υπογραμμίζει.
Μερικές φορές μπορεί ούτε καν να ξέρετε ότι τα παιδιά σας έχουν κρυφακούσει κάτι που δεν θα έπρεπε. Προσπαθήστε να κάνετε τις σοβαρές συνομιλίες με τον σύζυγό σας «κεκλεισμένων των θυρών» ή όταν τα παιδιά σας δεν είναι στο σπίτι.
Να είστε ειλικρινείς αλλά χωρίς μελοδραματισμούς
Αν θα χρειαστεί να περικόψετε κάποιες «πολυτέλειες» βρείτε τις σωστές λέξεις για να το πείτε στο παιδί. Μια απλή εξήγηση τύπου «Πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί αυτές τις μέρες με τα οικονομικά μας γι’ αυτό δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε συνέχεια στον παιδότοπο. Θα παίζουμε όμως μαζί στο σπίτι» είναι μια καλή λύση.
Εάν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό όπως π.χ μια απόλυση του γονέα, στην προσπάθειά σας να προστατέψετε το παιδί από το άκουσμα της κακής είδησης το να το αποκρύψετε δεν έχει νόημα. “Εάν απολυθήκατε από τη δουλειά σας, τα παιδιά σας, πρέπει να το ξέρουν» λέει ο Ρόμπερτ Προκάμπ, συγγραφέας του βιβλίου The Motley Fool Personal Finance. “Δεν υπάρχει κανένα όφελος να προσποιείστε ό,τι όλα είναι εντάξει και μετά από μια βδομάδα να αποκαλύψετε ό,τι χάσατε τη δουλειά σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ό,τι πρέπει να μοιραστείτε μαζί τους και την τελευταία λεπτομέρεια ή με πόσα χρήματα μείνατε στην τράπεζα αλλά μπορείτε να πείτε: “Έχουμε λιγότερα χρήματα από ό, τι χρησιμοποιούσαμε συνήθως και θέλουμε να σου μιλήσουμε γι ‘αυτό.” Πριν όμως ξεκινήσετε την εν λόγω συζήτηση συμφωνείστε με τον σύζυγό σας σχετικά με το τι πρόκειται να πείτε. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να στείλετε αντιφατικά μηνύματα. Θα πρέπει να παρουσιάσετε ένα «ενωμένο μέτωπο» χωρίς να μεταφέρετε άγχος και φόβο, ακόμα κι αν το νιώθετε. Επιτρέψτε στα παιδιά να γνωρίζουν την κατάσταση με απλό και άμεσο τρόπο, απαντώντας στις ερωτήσεις που ενδεχομένως θα έχουν και διαβεβαιώστε τους ό,τι υπάρχει σχέδιο για να αλλάξει αυτό. Εφ ‘όσον ακολουθήσετε μια στρατηγική για να επιλυθεί το πρόβλημα που στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τα χρήματα, η τιμιότητα είναι η καλύτερη πολιτική . «Αυτό που αναστατώνει περισσότερο τα παιδιά δεν είναι η απώλεια ενός αντικειμένου αλλά η συναισθηματική αγωνία των γονιών τους», επισημαίνει ο κ. Προκάμπ
Αφήστε τα παιδιά να αποτελέσουν μέρος της λύσης
«Τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στην επίλυση των προβλημάτων της οικογένειας,” τονίζει ο ψυχολόγος Δρ Γκρέσμαν. “Τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου” προσθέτει. Ζητήστε από τα παιδιά σας να σκεφτούν ποια θεωρούν περιττά έξοδα της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας παρακολουθεί μαθήματα καράτε και μαθήματα πιάνου, μπορείτε να το αφήσετε να επιλέξει ποιο θέλει να σταματήσει. Όσο αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν από κοινού τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.