Θυμάστε τότε που μαθαίνατε κι εσείς σαν παιδί ποδήλατο; Πεσίματα, εκδορές στα γόνατα κι εκείνη η υπέροχη και συναρπαστική αίσθηση της ελευθερίας, όταν καταφέρατε να κρατήσετε την ισορροπία σας πάνω στις δυο ρόδες.
Τώρα ήρθε η στιγμή να το ξαναζήσετε, μόνο που αυτή τη φορά θα …βγάζετε το παιδί σας έξω από τους θάμνους.
Εκμεταλλευτείτε τις ημέρες του Πάσχα και την παραμονή σας στο χωριό και μάθετε το παιδί σας να οδηγεί ποδήλατο. Θα μεγαλώσει η αυτοπεποίθησή του και θα αποκτήσει νέες δεξιότητες. Και μπορεί να είναι εύκολο, ωστόσο κάποια παιδιά χρειάζονται λίγο περισσότερη ενθάρρυνση και πρακτική. Εδώ είναι πώς μπορείτε να βοηθήσετε.
Τι θα χρειαστείτε
Εκτός από την υπομονή, αυτό που θα χρειαστείτε φυσικά είναι ένα ποδήλατο!
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός ποδηλάτου
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Cyclist.gr, το κριτήριο επιλογής για το μέγεθος ενός κανονικού ποδηλάτου είναι το μέγεθος του σκελετού του. Για τα παιδικά ποδήλατα όμως, το μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας, και μετριούνται ως εξής:
Για την επιλογή του κατάλληλου παιδικού ποδηλάτου δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνον η ηλικία και το ύψος του παιδιού. Θα πρέπει να αξιολογηθεί ο συντονισμός που έχει το κάθε παιδί όπως επίσης και η εμπειρία του πάνω στο ποδήλατο. Για παράδειγμα, τα πιο ψηλά παιδιά με λιγότερη αυτοπεποίθηση νοιώθουν πολύ πιο άνετα σε ένα μικρότερο για αυτά ποδήλατο διότι αισθάνονται ότι το ελέγχουν καλύτερα. Αντιθέτως, ένα δεκάχρονο παιδί με ψηλά πόδια και αυξημένο το μυϊκό του συντονισμό μπορεί να είναι έτοιμο να καβαλήσει και ένα κανονικό ποδήλατο.
Αυτό που πρέπει όπως να λάβετε περισσότερο υπόψη είναι η ασφάλεια. Μην κάνετε το πιο μεγάλο και πιο κοινό λάθος, αυτό της αγοράς ενός μεγαλύτερου από τα μέτρα του παιδιού σας ποδήλατο σκεπτόμενοι ότι «το παιδί θα μεγαλώσει σε λίγο καιρό και θα του κάνει». Μεγαλύτερα από τα μέτρα τους ποδήλατα μπορούν να προκαλέσουν πεσίματα και συνεπώς ατυχήματα. Επίσης τα μεγαλύτερα ποδήλατα είναι πιο δύσκολα να οδηγηθούν και να ελεγθούν.
Πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε το παιδί κάθεται άνετα πάνω στη σέλα και ότι και τα δύο ποδαράκια τους ακουμπούν με άνεση το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανέβει και να κατέβει από το ποδήλατο με ευκολία ενώ διατηρεί μια όρθια και σταθερή θέση. Εάν το ποδήλατο διαθέτει και βοηθητικές ρόδες τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμα και αν το παιδί, καθήμενο στη σέλα, φτάνει το έδαφος με τις μύτες των ποδιών του και όχι με ολόκληρο το πέλμα του, εφόσον η επιπλέον υποστήριξη προέρχεται από τις ίδιες τις βοηθητικές ρόδες. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς το παιδί σας ολοένα βελτιώνει την ισορροπία του πάνω στο ποδήλατο, μπορείτε σταδιακά, σιγά-σιγά, να σηκώνετε τις βοηθητικές ρόδες από το έδαφος έτσι ώστε να αρχίζει να συνηθίζει να ρίχνει το βάρος του αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το που θέλει να στρίψει.
Είναι επίσης εξίσου σημαντικό το παιδί να μπορεί να φτάνει με άνεση το τιμόνι του ποδηλάτου και να μπορεί να το οδηγεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εάν το τιμόνι είναι πολύ μακριά, το παιδί θα αναγκαστεί να σκύψει πολύ μπροστά με συνέπεια την απώλεια ελέγχου. Ακόμη, αν το ποδήλατο έχει τα φρένα στο τιμόνι είναι απαραίτητο τα χέρια του παιδιού να μπορούν να τα φτάσουν και να τα λειτουργήσουν. Εάν το παιδί δεν έχει τη δύναμη να λειτουργήσει τις μανέτες των φρένων, είναι συνήθως δυνατό, αυτές να μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να διευκολύνουν τη λειτουργία τους. Κανονικά σε ένα καλό κατάστημα ποδηλάτων θα σας βοηθήσουν με αυτές τις ρυθμίσεις κατά την αγορά του ποδηλάτου.
Πότε και που να ξεκινήσετε
Αυτό εξαρτάται από το πόσο ενθουσιασμένο και άνετο δείχνει το παιδί με την ιδέα, αλλά τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να «οδηγήσουν» ποδήλατο, γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών.
Πηγαίνετε σε μια μεγάλη και επίπεδη αλάνα, χωρίς γρασίδι. Ίσως να νομίζετε ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει γρασίδι σε περίπτωση πτώσης, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να οδηγήσει το παιδί σε γρασίδι παρά σε άσφαλτο. Δοκιμάστε σε μια πλατεία ή σε έναν μεγάλο και άδειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Πώς να διδάξετε το παιδί σας
Κάποιοι πιστεύουν πώς είναι πολύ εύκολο, ακόμα και σε μια μέρα – αυτό όμως σημαίνει ότι θα κάνετε ποδηλατάδα για ώρες σε ένα πάρκο!
- Καταρχάς προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό (κράνος, επιγονατίδες).
- Στη συνέχεια δείξτε στο παιδί τη λειτουργία των φρένων και μετά πώς να κρατάει την ισορροπία του στο ποδήλατο. Ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα παιδιά πέφτουν πάνω σε δέντρα και θάμνους είναι επειδή δεν ξέρουν πώς να φρενάρουν.
- Μην ενθαρρύνετε το παιδί να πιέζει τα φρένα όταν δεν κάνει ποδήλατο.
- Ακολουθήστε το παιδί κρατώντας το από την πίσω άκρη της σέλας και εξηγήστε του πώς μεγάλο ρόλο για την «κατάκτηση της ισορροπίας» είναι η μπροστινή ρόδα.
- Αφήστε το κάνει μερικά μέτρα μόνο του. Μόλις αντιληφθεί πώς δεν είστε από πίσω του, θα αισθανθεί πολύ «μεγάλος» και το πιθανότερο είναι …να πέσει! Σημασία όμως έχει ότι τα κατάφερε και τα μικροατυχήματα είναι κι αυτά στο πρόγραμμά.
- Τέλος να του υπενθυμίζετε να κοιτάει μπροστά και όχι κάτω στα πηδάλια.
Κοίτα με, μπαμπά!
Μόλις το παιδί σας ξεπεράσει το παραπάνω στάδιο, δεν θα αφήσει το ποδήλατο από τα χέρια του. Αυτό σημαίνει ότι σας περιμένουν πολλές ώρες στο παγκάκι του πάρκου να τον/την παρακολουθείτε γεμάτος χαρά και υπερηφάνεια!