Μπορεί να έχετε ακούσει το ακρωνύμιο FAFO, που προέρχεται από το (F… Around and Find Out) και έχει δώσει το όνομά του σε ένα στιλ ανατροφής που εστιάζει στις «λογικές συνέπειες» των πράξεων των παιδιών.
Αντί, λοιπόν, να τα τιμωρήσουν, τα αφήνουν να μάθουν από τις φυσικές συνέπειες των όσοων κάνουν. Σύμφωνα με όσους ακολουθούν τη λογική της φυσικής συνέπειας αντί της τιμωρίας ή της επιβράβευσης, τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τη συνέπεια μιας κακής επιλογής αν τη βιώσουν παρά αν τα εμποδίσουμε και απλά τα τιμωρήσουμε.
Η θεωρία της αντίληψης των φυσικών συνεπειών στηρίζεται στη βάση του ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί πετάξει κάτω το παιχνίδι του και σπάσει, δεν θα έχει πια παιχνίδι.
Είναι αποτελεσματικό;
Αν, όμως, δεν φερθεί καλά σε ένα φίλο του, μπορεί να τον χάσει κάποιους μήνες μετά. Αυτό είναι ένα πολύ σκληρό μάθημα για ένα μικρό παδί και μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες και το αποτέλεσμα είνα αρκετά μακροπρόθεσμο. Επίσης, δεν μπορείς να αφήσεις ένα παιδί να παίζει με τον αναπτήρα του και να χρειαστεί να καεί για να συνειδητοποιήσει, ότι αυτή η πράξη του είναι επικίνδυνη.
Όπως σημειώνει το Upworthy, το αν οι γονείς θα αφήσουν τα παιδιά τους να υποστούν τις λογικές συνέπειες ή αν θα προσπαθήσουν να του εξηγήσουν γιατί πρέπει ή όχι να κάνει κάτι, θα πρέπει να κάνουν μία επιλογή.
Με το FAFO υπάρχει και ένα ρίσκο τα παιδιά να νιώσουν, ότι δεν ενδιαφερόμαστε για εκείνα, για την ασφάλειά τους και την ευημερία τους. Ο κάθε γονέας, λοιπόν, θα πρέπει να χαράξει τη δική του στρατηγική και να καθορίσει το δικό του στιλ ανατροφής και σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσει. Ορισμένες περιπτώσεις προσφέρονται για την πρακτική του FAFO, άλλες όχι.
Δεν εφαρμόζεις μόνο ένα στιλ γονεικότητας, αλλά αποφασίζεις κάθε φορά τι είναι πιο σωστό για το παιδί σου. Κι αυτό σημαίνει να είσαι γονιός.