Μέχρι το παιδί σας να γίνει ενός έτους – όπως θα έχετε καταλάβει – ο ύπνος είναι ο καλύτερος του φίλος.
Την ώρα που εκείνο κοιμάται, είναι μια ευκαιρία για εσάς να μαγειρέψετε, να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού με την ησυχία σας, να μιλήσετε στο τηλέφωνο, να χαζέψετε στην τηλεόραση, να φάτε και γενικότερα να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας και με τα δύο χέρια!
Όλα τα καλά πράγματα όμως έχουν ένα τέλος. Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, τα περισσότερα παιδιά «εγκαταλείπουν» και γκρινιάζουν για την μεσημεριανή σιέστα κάπου μεταξύ 3 – 5 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πότε θα συμβεί αυτό, η μετάβαση μπορεί να είναι λίγο δύσκολη για το παιδί. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν.
Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο
Προφανώς δεν θα έρθει μια μέρα το παιδάκι σας να σας πει «Μαμά, βαρέθηκα να κοιμάμαι τα μεσημέρια.» Θα υπάρξουν όμως κάποια σημάδια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
Νέα δεδομένα στον ύπνο
Όταν το παιδί δεν έχει ανάγκη πλέον να κοιμηθεί το μεσημέρι, του είναι δύσκολο ακόμα και να ξαπλώσει την καθιερωμένη ώρα. Ο υπνάκος είναι ουσιαστικά ανάγκη του οργανισμού ενός μικρού παιδιού. Όταν δεν το έχει πλέον ανάγκη τότε είτε θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κοιμηθεί το βράδυ είτε θα ξαπλώνει αργότερα ή απλά θα ξυπνάει νωρίτερα το πρωί.
Αντίσταση
Αντί του καθιερωμένου, το παιδί θα κάνει φασαρία ή θα πηγαίνει με τα χίλια ζόρια για ύπνο. Μπορεί να κλαψουρίζει για πολύ ώρα στο κρεβάτι του ή απλά να ξαπλώνει και να μην κοιμάται καθόλου.
Έχει καλή διάθεση
Τα παιδιά που είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τον υπνάκο, είναι σε θέση να διατηρούν μια σχετικά καλή διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς τον μεσημεριανό ύπνο. Προφανώς και θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά ως επί το πλείστον, θα είναι σε καλή κατάσταση και θα έχει αρκετή ενέργεια από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Εύκολα πρωινά
Εάν, ακόμη και χωρίς έναν υπνάκο, το παιδί σας κοιμάται καλά όλη τη νύχτα και συνήθως ξυπνάει μόνος του έχοντας ευχάριστη διάθεση, μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν χρειάζεται πλέον τον μεσημεριανό ύπνο.
Σημάδια ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο
Ανταποκρίνεται θετικά κάθε φορά που του λέτε να πάει για ύπνο ή αντιστέκεται αλλά τελικά κοιμάται έστω και για μια ωρίτσα; Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας έχει ανάγκη να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αντιδραστικότητα το απόγευμα
Αν το παιδί σας γίνεται οξύθυμο, ιδιότροπο ή απλά αγενές το απόγευμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι απλά χρειάζεται επιπλέον ύπνο να ξεκουραστεί.
Υπνηλία στο αυτοκίνητο
Το ξέρετε ότι το αυτοκίνητο νανουρίζει τα παιδάκια. Αν όμως το μικρό σας αποκοιμιέται ακόμα και σε μικρές αποστάσεις σημαίνει ότι του λείπει ύπνος και πιθανότατα δεν είναι ακόμα έτοιμο να τον εγκαταλείψει.
Συμπτώματα υπνηλίας
Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά! Το χασμουρητό, το τρίψιμο των ματιών, η μειωμένη ενέργεια και τα ελαφρώς δακρυσμένα μάτια σημαίνουν ότι το παιδί θέλει να κοιμηθεί για λίγο.
Υπερβολική ενεργεία
Μερικές φορές, αντί να είναι κουρασμένα και να γκρινιάζουν συνέχεια γίνονται νευρικά και υπερκινητικά.
Κάντε τη μετάβαση πιο εύκολη
Κρατήστε ένα ημερολόγιο
Κρατήστε σημειώσεις και γράψτε σε χαρτάκι ποιες ώρες το παιδί κοιμάται, ποιες ώρες ξυπνάει και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της ημέρας, Μετά από δυο βδομάδες θα έχετε αποφασίσει αν είναι νωρίς ή αν το παιδί είναι έτοιμο να κόψει τον μεσημεριανό υπνάκο.
Αντικαταστήστε τον ύπνο με μια ώρα ηρεμίας
Αντικαταστήστε τον ύπνο με ένα διάλειμμα στο υπνοδωμάτιο ώστε το παιδί να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από το παιχνίδι και την ένταση του παιδικού σταθμού. Προσπαθήστε να το κάνετε κάθε μέρα μια συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα μετά τον μεσημεριανό ύπνο και στον ίδιο χώρο . Αν το κάνετε έτσι, το παιδί θα το συνηθίσει και θα προβάλλει λιγότερη αντίσταση.
Νωρίτερα ο βραδινός ύπνος
Εάν κατά τη διαδικασία της μετάβασης, το παιδί δείχνει σημάδια υπνηλίας , δοκιμάστε να τον βάζετε για ύπνο από 20 λεπτά έως μια ώρα νωρίτερα.